Şifa Kaynağı Kaplıcalar

Hastalıklar
Kaplıca, sıcak yer altı sularının yeryüzüne çıktığı yerdeki kaynağa kurulan tesislere verilen isimdir. Kaplıcalar insan sağlığına yararlı olduğu gerekçesiyle pek kişi tarafından tercih edilen bir nevi...
EMOJİLE

Kaplıca, sıcak yer altı sularının yeryüzüne çıktığı yerdeki kaynağa kurulan tesislere verilen isimdir. Kaplıcalar insan sağlığına yararlı olduğu gerekçesiyle pek kişi tarafından tercih edilen bir nevi alternatif tedavi merkezleridir.

Kaplıca suları yöredeki kayaç yapısı ve suyun özelliklerine göre değişiklik gösterir. Her kaplıcadaki su aynı rahatsızlıklara iyi gelmez. İçerisinde bulunan mineraller tespit edilmeden kaynak sularının içilmesi veya harici olarak uygulanması önerilmemektedir.

Kaplıcanın iyi geldiği rahatsızlıklar nelerdir?

Solunum Sistemi Hastalıkları

Astma bronşiyal, Aronik bronşit, Alerjik üst solunum yolu hastalıkları, Pnömokonyoz’dır. Bu tür hastalıklarda daha çok klimaterapi uygulanmaktadır.

Cilt Hastalıkları

Egzema, Akne, Psöriasis, Nörodermit, Kronik rezidüel ürtiker.

Kas- İskelet Sistemi Hastalıkları

Dejeneratif eklem hastalıkları(Kireçlenmeler), Yumuşak doku romatizmaları, Bazı inflamatuar romatizmal hastalıklar (örneğin Ankilozan Spondilit, Romatoid Artrit), Ortopedik girişimler sonrası, Travmalar sonrası’dır. Bu tür hastalıklarda daha çok banyo kürleri uygulanmaktadır.

Kalp-Dolaşım Sistemi Hastalıkları

Kompanse kalp yetmezliği, Fonksiyonel dolaşım bozukluğu, Esansiyel hipertansiyon, Varisler, Periferik arter hastalıkları, Esansiyel hipontansiyon (özellikle ortostatik)’dır. Bu tür hastalıklarda daha çok banyo ve iklim kürleri uygulanmaktadır.

Mide-Bağırsak- Metabolizma Hastalıkları

Mide hastalıkları, Şeker hastalığı, Obesite, Gut, Karaciğer-Safra kesesi fonksiyonel yetmezlikleri’dir. Bu tür hastalıklarda içme kürleri ve şifalı çamur ağırlıklı olarak uygulanmaktadır.

Böbrek ve İdrar Yoları Hastalıkları

Kronik piyelonefrit, Kronik sistit, Kronik prostatit, Böbrek taşları, Fonsiyonel yetmezlik. Bu tür hastalıklarda içme kürü, şifalı çamur ve banyo kürü ağırlıklı olarak uygulanmaktadır.

Kadın-Doğum Hastalıkları

Genital organların müzmin hastalıkları, Vejetatif over yetmezliği, Fonksiyonel sterilite (kısırlık), Ameliyatlar sonrası adhezyon profilaksisi, Dismenore, Fluor. Bu tür hastalıklarda daha çok banyo kürü uygulanmaktadır.

Nörolojik Hastalıklar

Merkezi ve periferik kronik inflamatuar hastalıklar, Omurga hastalıkları, Travmatik lezyonlar, Spastik paraliziler, Nöro ve myopatiler, Vasküler nörolojik hastalıklar, inme rehabilitasyonu, Nöro-vejetatif distoni’dir.

Kaplıcanın etkili olması için nelere dikkat edilmelidir?

Kaplıcalar doktor bilgisi dışında herhangi bir rahatsızlık için kullanılmamalıdır. Bazı rahatsızlıklar sıcak suyla temaslarda daha ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir.
Banyo suyunun sıcaklığının 34-36 ºC, 36-38 ºC, 40-42 ºC civarında olmalıdır. Kaplıcalarda geçirilen süre boyunca sürekli sıvı alınmalıdır. Termal havuz içerisinde yüzmek yerine oturulmalı veya dik ayakta pozisyonda durulmalıdır. Egzersiz yapılacaksa suyun ılık olmasına önem verilmelidir. 34-35 ºC sıcaklık uygundur. Sıcak suda egzersiz yapılmamalıdır.

Milliyet