Raynaud Sendromu (Fenomeni) nedir? Raynaud Sendromu belirtileri nelerdir?

Hastalıklar
Raynaud Fenomeni de denilen bu hastalık adını onu ilk kez tanımlayan Maurice Raynaud’dan alır. El ve ayak parmaklarındaki küçük kan damarlarını çevreleyen kasların kasılması sonucu, el ve ayak b...
EMOJİLE

Raynaud Fenomeni de denilen bu hastalık adını onu ilk kez tanımlayan Maurice Raynaud’dan alır. El ve ayak parmaklarındaki küçük kan damarlarını çevreleyen kasların kasılması sonucu, el ve ayak bölgelerine ulaşan kan miktarının azalması ile ortaya çıkan duruma Raynaud Sendromu denir. Raynaud Sendromu olan hastalarda kan eksikliğinden dolayı deri beyazlaşır, ardından kan geri gelmeye başladığında morarır. Bu hastalık diğer damar hastalıklarıyla birlikte görülebilir.

Raynaud Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Raynaud sendromunda en sık görülen belirti; el ve ayak parmaklarında, burun ve kulaklarda meydana gelen renk değişikliğidir. Bu bölgeleri besleyen damarların oksijenden yoksun hale gelmesi nedeniyle cilt maviye döner ve bu durum siyanoz olarak adlandırılır. Siyanoz döneminde soğukluk hissi artar ve söz konusu  bölgelerde uyuşma meydana gelir. Damarların gevşemesi ile birlikte kan akımı kesintiye uğrayan bölgeler yeniden kanlanır. Hastalığın atağının sonlandığı bu evrede kanın geri dönüşü esnasında parmaklarda seyirme ve karıncalanma meydana gelebilir. Kan akımının tekrar sağlanması aynı zamanda beyazdan maviye dönen cilt renginin tekrar kırmızı rengini kazanmasını sağlar. Bu şekilde meydana gelen nöbetlerin süresi birkaç dakika ile  birkaç saat arasında değişebilir.

Raynaud Sendromundan Nasıl Korunulur?

  • Raynaud Sendromunun en büyük sebebi aşırı soğuğa maruz kalınmasıdır. Bu yüzden aşırı soğuktan kaçınılmalıdır.
  • Sigara içmek, damarları daralttığı için sigara içen kişilerde Raynaud Fenomeninin görünme riski daha fazladır.
  • Eldiven ve çorap giyerek el ve ayaklarınızı sıcak tutun. Kalp atışınızı hızlandıran egzersizler yaparak kan dolaşımınızı artırın.
  • Zencefil, kişniş tohumu, karanfil ve tarçından yapılmış çaylardan günde bir veya iki bardak için.

Raynaud Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Raynaud sendromun tedavisinde öncelik atak sıklığını azaltmaktır. Aynı zamanda etkilenen bölgenin oksijenden mahrum kalmasının önüne geçilmesi hedeflenir.
  • Bulunulan ortamın sıcak olması ve egzersiz yapmak atakların ciddiyetini azaltıcı etki yapabilir. Bir diğer tetikleyici faktör olan duygusal stresten kaçınmak da yapabilecek bir diğer değişikliktir.
  • Raynaud Sendromunda ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Bu durumlarda hekim damarlarda genişletici etki yapan antideprasan ilaçlar, tansiyon ilaçları verebilir.
  • Raynaud atağı geçirdiğini fark eden kişi etkilenen bölgenin ısıtılmasını sağlamalıdır. Etkilenen bölgeleri ılık suya sokmak ya da o bölgelere masaj yapmak atak esnasında yapılacak ilk müdahalelerdir.
  • Ağır seyreden bir Raynaud atağı esnasında etkilenen bölgedeki dokunun oksijensiz kalarak ölmesi bu bölgenin amputasyonunu gerektirecek boyutlara varabilir. Bu nedenle bu hastalığa dair belirti ve bulgulara sahip kişilerin en yakın sağlık kuruluşlarına başvurarak bu rahatsızlık hakkında hekimlerden bilgi alması gerekir.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107