Mideniz yanıyorsa dikkat!

Hastalıklar
Oldukça sık görülen mide yanması hastalığı, göğsünüzün arkasından yukarı boğazınıza doğru yayılan, yanma ve rahatsızlık hissidir. Geğirme ve şişkinlik gibi belirtilerin yanı sıra, boğazınızın arkasınd...
EMOJİLE

Oldukça sık görülen mide yanması hastalığı, göğsünüzün arkasından yukarı boğazınıza doğru yayılan, yanma ve rahatsızlık hissidir. Geğirme ve şişkinlik gibi belirtilerin yanı sıra, boğazınızın arkasında, acı veya ekşi bir asit tadı da hissedilebilir. Mide basıncı ve yakıcı ağrısı, genellikle yemek yedikten sonra, akşam uzandığınızda veya eğildiğinizde artar.

Yemek yendikten sonra, midede asit üretimi yapan özel hücreler daha fazla asit salgılamaya başlar. Ayrıca geceleri yatarken mide asidi, yemek borusu içerisinde, ayakta olunduğundan daha uzun süre kalır ve bu da şikâyetin görülmesine neden olur.

Genel Cerrah Op. Dr. Can Türek, mide yanması şikâyeti hakkında önemli bilgiler verdi.

Yemek borusuna çıkmış olan asit, ayaktayken, yer çekiminin yardımıyla daha kolay mideye geri gidebilir. Asit, yemek borusunda ne kadar uzun süre kalırsa yaptığı hasar o kadar fazla olacaktır. O yüzden, yatar pozisyonda, yemek borusu aside daha uzun süreler maruz kaldığı için geceleri yatarken daha fazla şikâyetiniz olur.

Reflü, asit kaçağı yani midedeki asidin yemek borusuna kaçmasıyla oluşur. Mide yanması ise bir şikâyettir. Bazen reflü olup yanma olmayabilir. Bunlar birbiriyle bağlantılı olabilir; ama birebir aynı şey değildir, şeklinde konuşan Dr. Can Türek “Reflü, midedeki asidin, mide kapağından yukarı doğru kaçması anlamına gelir. Herkeste reflü olabilir. Bu fizyolojik, normal bir reflüdür. Ama bunu aşarsa reflü hastalığına dönüşür” dedi.

Mide yanmasının nedeni; yapısal dediğimiz gevşeklik, yani yemek borusuyla, midenin birleştiği kapak bölgesinde bir gevşeklik olmasıdır. Bu, tabii doğuştan olan bir şeydir. Bunun dışında, yenilen yemekler de mide yanmasını artırır.

Ciddi yanma şikâyetleri olan kişinin, endoskopi yaptırması gerekiyor. Gevşekliğin boyutuna göre ameliyat, ilaç ya da diyetle de tedavi yapılıyor, diyen Dr. Türek yanmayı azaltmak için yağlı yiyecekler, kızartma, çikolata, kuruyemiş, alkol, nane, yağlı sütten uzak durmak gerektiğini ifade etti.

 uzun süreli şikâyetleri olanlarda, en az 15 gün boyunca, düzenli olarak mide asidi salgısını engelleyen, tablet ya da kapsül şeklindeki ilaçlar kullanılır. Bunların düzensiz kullanılması faydalı olmaz, o yüzden doktorunuzun önerdiği süre boyunca bu ilaçları her gün aynı saatlerde, düzenli kullanmanız gereklidir. Bu ilaçlarla yapılan tedavi, genellikle 2-3 ay sürer ve hatta bazı hastaların sürekli kullanmaları gerekir.

Mide borusunu tahriş ettiği için mutlaka uzak durulması gereken besinlerin arasında şunlar yer alır: “Turunçgillerden olan meyveler ve meyve suları, domatesli ürünler, turşu ve turşu suyu, acılı ve ekşi yiyecekler.”