Kasa Fişlerin Büyük Tehlike!

Hastalıklar
Bütün dünyada bisfenol A (BPA) ihtiva eden sert plastikten yapılmış biberon, bardak, şişe ve yiyecek saklama kaplarının yasaklanması konusunda yoğun çalışmalar yapılıyor. Çünkü BPA öyle bir madde ki g...
EMOJİLE

Bütün dünyada bisfenol A (BPA) ihtiva eden sert plastikten yapılmış biberon, bardak, şişe ve yiyecek saklama kaplarının yasaklanması konusunda yoğun çalışmalar yapılıyor.

Çünkü BPA öyle bir madde ki göğüs kanserine, düşük sperm sayısına, diyabet ve prostat kanserine yol açıyor.

Amerika’da yapılan yeni bir araştırma BPA’nın kaşa ve bankamatik fişleri gibi termal kâğıtlarda çok daha yüksek miktarlarda bulunduğunu ortaya koydu. Bir laboratuvar tarafından test edilen kasa fişlerinin yüzde 40’ında BPA bulunduğu anlaşıldı. Termal kâğıtlardan oluşan bu fişler, fast food restoranları, marketler, benzin istasyonları, bankamatikler ve postane gibi kuruluşlardan toplandı.

Araştırmada fişlerdeki BPA’nın kâğıtla teması olanlara kolayca geçtiği de gösterildi. BPA’nın vücuda kâğıttan ele bulaşıp sonra da ağız yoluyla veya deriden emilerek girdiği düşünülüyor. Hayvan deneyleri de BPA’nın deriden emilebildiğini gösteriyor. Her alışveriş yapan, fişler aracılığıyla BPA’ya maruz kalabiliyor. Fakat en büyük risk altında olanlar kasiyerler.

SAĞLIK BAKANLIĞI ‘DEĞERLENDİRECEĞİZ’ DEMİŞTİ

Sağlık Bakanlığı, Avrupa Birliği Sağlık ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğünün yeni aldığı kararla Avrupa Birliği ülkelerinde 1 Mart 2011 tarihinden itibaren Bisfenol A içeren biberonların üretiminin yasaklandığını, 1 Haziran 2011 tarihinden itibaren de satışına izin verilmeyeceğini açıkladığını duyurmuştu. Sağlık Bakanlığı, bu son gelişmeyi bilim kurulunu toplayarak en kısa sürede değerlendireceğini bildirmişti.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, BPA olarak isimlendirilen Bisfenol A maddesinin, biberonlar dışında saydam, sert plastik kapların imalatında, yiyecek ve içecek kutularının iç yüzey kaplamalarında kullanıldığı ifade edilmişti.

TEHLİKE BÜYÜK

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, biberonlarda BPA maddesinin tehlikeli olduğunu belirterek, ”Sağlık Bakanlığı uyarılarımıza kulak verdi. Artık biberonlarda ve benzeri ürünlerde BPA maddesi bulunmayacak” açıklamasında bulunmuştu.

BPA NELERE SEBEP OLUYOR?

BPA içeren ürünlerin, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi bozuklukları, nörolojik sorunlar, obezite, hiperaktivite, kalp hastalığı, meme kanseri, kısırlık gibi rahatsızlıklara da sebep oluyor.

Haber365