Kâbus Bakterinin Bize de Riski Var!

Hastalıklar
ESCHERICHIA coli, halk arasında "koli basili" olarak da bilinen bir bakteri. Normalde insan bağırsağında hastalık yapmadan bol miktarda bulunan koli bakterilerinin bazı tipleri, ishal ve kus...
EMOJİLE

ESCHERICHIA coli, halk arasında "koli basili" olarak da bilinen bir bakteri. Normalde insan bağırsağında hastalık yapmadan bol miktarda bulunan koli bakterilerinin bazı tipleri, ishal ve kusma gibi hastalıklara yol açabiliyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayper Somer, kısaca, "EHEC" olarak bilinen “Enterohemorajik E.coli”nin, koli bakterilerinin en tehlikelisi olup "kanlı ishal" ve ardından gelişen "hemolitik üremik sendrom" (HÜS) hastalığına neden olduğunu söylüyor. Bu hastalık gerek ülkemizde, gerekse dünyada böbrek yetersizliğinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Türkiye’de bugüne kadar EHEC bakterisine bağlı bir salgına rastlanmasa da bu durum, bakterinin ülkemizde bulunmadığı anlamına gelmiyor. Uzmanlar HÜS hastalığının Türkiye’de de görüldüğünü ve bu hastalığın en önemli nedenlerinden birinin EHEC bakterisi olduğunu belirtiyor.

ALMANYA’DA ÖLÜ SAYISI 10
ALMANYA’nın kuzey eyaletlerinde etkili olan EHEC bakterisi nedeniyle hastanelerde tedavi görenlerin sayısının 1000’den fazla olduğu açıklandı. Uzmanlar 300 kişinin ağır hasta olduğunu ve sayının giderek arttığını belirtirken, Berlin’deki bir hastanenin doktoru Hans-Jörg Epple, “Şimdiye kadar 10 kişi öldü ve bu yüzlerce olabilir” dedi. Virüsün İspanya’dan ithal edilen salatalıklarda bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bakteriyi taşıyan salatalıkların, Avusturya,Macaristan ve Lüksemburg’da satışa sunulmuş olabileceği bildirildi.

Bizim için risk var
Almanyada yaşayan Türkler veya bakteriyi taşıyan turistler ülkemizde de ciddi bir tehlike yaratabilir mi?.. Prof. Dr. Ayper Somer, bu soruyu şöyle yanıtladı: “Böyle bir risk mevcuttur. EHEC bakterisi, hasta olanlar veya hasta olmadan bakteriyi taşıyanlar tarafından başka insanlara da bulaştırılabilir. Bu yüzden hastalığın görüldüğü ülkelerden gelen kişilerde gelişecek ishal durumlarında akla EHEC bakterisi olasılığı da gelmelidir.”

Haber Türk