İşte Doğru Nefes Alma Yöntemi

Hastalıklar
Tekat, "Burundan alınan nefeste, polenler filtre edilir. Hava, vücut sıcaklığına getirilir. Ağızdan alınan nefes ise akciğeri olumsuz etkiler, kalp üzerine baskı yapar. Bu yüzden kişi çabuk yorul...
EMOJİLE

Tekat, "Burundan alınan nefeste, polenler filtre edilir. Hava, vücut sıcaklığına getirilir. Ağızdan alınan nefes ise akciğeri olumsuz etkiler, kalp üzerine baskı yapar. Bu yüzden kişi çabuk yorulabilir." dedi.

Bahar aylarıyla birlikte havaların ısındığını, doğa ve deniz sporlarıyla ilgilenenlerin arttığını ifade eden Prof. Dr. Tekat, "Doğa sporlarıyla uğraşanlar ve dalgıçlar için mevsim açıldı. Özellikle alerji yakınmaları bu dönemde artıyor. Burun tıkanmaları da sık görülen rahatsızlıklar arasında. Bu yüzden sporcular mutlaka bir KBB uzmanından destek almalıdır." şeklinde konuştu. Alerjisi olanlar için tıbbi ya da cerrahi müdahalede bulunulabileceğini, artan sıcaklıkla sarfedilen eforun kan basıncını yükseltmesiyle burun kanamalarında da artış görüldüğünü hatırlatan Atilla Tekat, "Burun kanaması esnasında başı arkaya yatırmak, en çok görülen yanlıştır. Bu durumda baş öne eğilmeli, burna soğuk su ya da buzla 1–2 dakika baskı yapılmalıdır. Baş, kalp düzeyinden daha yüksekte tutulmalıdır. Bunun için dik oturur pozisyona gelinmelidir. İlk müdahaleyle durduktan sonra tekrar kanama olursa, burun içindeki pıhtılar hafif sümkürme yoluyla temizlenmeli, soğuk suyla yıkanmalı ve burun sıkma tekrarlanmalı, kan durmuyorsa derhal KBB hekimine başvurmalıdır." dedi.

cihan