H1N1 virüsü

Hastalıklar
Halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen H1N1 virüsü ve altta yatan hastalıklara bağlı yaşamını yitiren 8 kişinin 4 ayrı şehirden olduğu öğrenildi. AA muhabirinin derlediği bil...
EMOJİLE

Halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen H1N1 virüsü ve altta yatan hastalıklara bağlı yaşamını yitiren 8 kişinin 4 ayrı şehirden olduğu öğrenildi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, özellikle bağışıklık sistemi düşük olanlar, 65 yaş üstü ile 0-2 yaş altındakiler, KOAH, kalp, böbrek, diyabet ve kanser gibi kronik hastalığı bulunanlar, ölümcül sonuçlar doğurabilen grip açısından risk altında bulunuyor. 

Geçmiş yıllarda da özellikle risk grubunda bulunan kişilerde ölümlere yol açabilen H1N1 virüsü, bu yıl da 8 kişinin ölümünde etkili oldu. Yaşamını yitiren kişilerin, Çankırı, Van, Adana ve Niğde’den olduğu öğrenildi.

Bakan Müezzinoğlu ve uzmanlardan “panik yapmayın” çağrısı 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, laboratuvar sonuçlarına göre aralık ayında gribe bağlı nedenlerle yaşamını yitiren 8 kişinin tetkiklerinde H1N1 virüsüne rastlandığını, bunlardan 7’sinin vefat nedeninin tek başına bu virüs olmadığını belirterek, “Paniğe gerek yok” açıklamasında bulunmuştu.

Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma ve Grip Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hürrem Bodur da şu anda grip vakaları görülmesinin normal olduğunu ifade ederek, “Grip, kuzey yarım kürede yılın bu haftalarından itibaren görülmeye başlandı. Mart ayına kadar etkin olacaktır” dedi. 

Hastalığın seyrinin izlendiğini, vakalarda tespit edilen aktif virüsün yeni olmadığını vurgulayan Bodur, “2009’da halk arasındaki tabiriyle ‘domuz gribi’ salgını yaşandı. Bundan sonra her yıl bu sezonda influenza A (H1N1) görüldü. Şimdi de H1N1 var, ancak sadece domuz gribi yok. Bunun yanı sıra influenza A (H3N2) alt tipleri de görülüyor. Gribal influenza normalde nasıl seyrediyorsa şimdi de öyle seyrediyor. Herhangi bir değişim söz konusu değil. Şu an için panik yaratacak bir durum bulunmuyor, ancak tedbirli olmak gerekiyor” diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova da “Dünya Sağlık Örgütünün son verilerine göre şu anda korkulacak ve abartılı bir salgın söz konusu değil” değerlendirmesinde bulundu.