Gözümüz neden kanlanır?

Hastalıklar
Göz kanlanması, gözün beyaz olan kısmının ön yüzeyini örten zar tabaka konjoktiva yüzeyindeki damarların genişlemesi sonucu oluşur. Çok ender olarak da bu damarlardaki çatlamalar kanlanmaya neden olur...
EMOJİLE

Göz kanlanması, gözün beyaz olan kısmının ön yüzeyini örten zar tabaka konjoktiva yüzeyindeki damarların genişlemesi sonucu oluşur. Çok ender olarak da bu damarlardaki çatlamalar kanlanmaya neden olur. Kanlanma tek bir gözde, sıklıkla da her iki gözde görülebilir.

Göz yorgunluğu, klimalı, aşırı sıcak veya soğuk ortamlar ya da bilgisayar başında uzun süre çalışmak gibi nedenlerin tetiklediği göz kanlanmasının ciddi hastalıkların da habercisi olabileceğini belirten Göz Hastalıkları Doktoru Şennur Kalender, göz kanlanmasının ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

ALTTA YATAN NEDEN İYİ ARAŞTIRILMALI

Özellikle tek gözde yaşanan kanlanmanın riskli olduğunu ifade eden Dr. Kalender şu bilgileri verdi: “Kanlanma genelde konjoktiva tabakasını da içeren bir tahrişe veya iltihabi sürece bağlıdır. Göz kuruluğu, alerjik reaksiyonlar, mikrobik durumlar, yabancı cisimler, travma, ani çıkışlı göz tansiyonu, üveit olarak bilinen göz içi iltihabı, kirpik dibi iltihabı, güneşe ve ultraviyole ışıklara maruziyet, sistemik hastalıklar göz kanlanmasının nedenlerindendir. Romatolojik hastalıklar ve tiroid hastalıklarında da gözlerde kanlanmalar görülebilir. Gözde kan oturmaları ise belli bir bölgede yerleşimli olup genelde kan basıncı yüksekliğine, travmalara ve ıkınma gibi ani göğüs kafesi basıncı artışına bağlı olarak gelişir. Göz kanlanması ihmal edilmemeli, bir hekime başvurulup mutlaka nedenleri araştırılmalıdır.”

AĞRI VE SULANMA, ACİL DURUM İŞARETİ

Göz kanlanmalarının özellikle ağrı, sulanma ve görme kalitesinde azalmayla birlikte olduğunda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerektiğini belirten Dr. Kalender, tedavi hakkında ise şunları söyledi:

“Tedavi altta yatan etkene göre yapılır. Yabancı cisim varlığında cismin çıkartılması, ani göz tansiyonu varlığında tansiyonun düşürülmesi, üveitlerde gerekli tedavinin yapılması ve sistemik rahatsızlıkların araştırılması, ultraviyole yanıklarında gözün uygun ilaçlar eşliğinde belirli süre kapatılması gerekir. Göz kızarıklığına neden olan olay göze kimyasal bir sıvının veya gazın gelmesi ise yapılacak ilk iş; saniyeler içerisinde göz ve çevresini bol suyla yıkamak ve en yakın sağlık merkezine ulaşmak olacaktır. Kontakt lens kullanıcılarında olan kanlanma ve ağrılarda kontakt lens kullanımı kesilip en kısa zamanda göz muayenesi yapılmalıdır. Alerjik durumlarda güneş gözlüğü ve gölgelikli şapkaların kullanımı önerilir. Şiddetli alerjik reaksiyonlar da kısa sürede tedavi edilmelidir.”

Ntvmsnbc