Göz rahatsızlıkları hastalık göstergesi

Hastalıklar
Şeker hastalığından hipertansiyona tiroid hastalığından sinüzite beyin tümörlerinden sinirler üzerinde oluşan hastalıklara kadar birçok hastalık gözlerdeki belirtileri ile teşhis edilebilirler. Bu has...
EMOJİLE

Şeker hastalığından hipertansiyona tiroid hastalığından sinüzite beyin tümörlerinden sinirler üzerinde oluşan hastalıklara kadar birçok hastalık gözlerdeki belirtileri ile teşhis edilebilirler. Bu hastalıkların teşhisinde geç kalınması hastalığın ilerlemesine ve gözlerde çeşitli harabiyetlere yol açarak deformasyona, görmede azalmaya hatta kalıcı görme kaybına neden olabilirler.

Ceyhan, gözlerde çeşitli bulgular ile ortaya çıkan ve görmede azalmaya yol açan hastalıkları şu şekilde sıraladı:

Sinüzit, diş apsesi, orta kulak iltihabı gibi göz bölgesine yakın enfeksiyonlar önem arz etmektedir. Bu tip enfeksiyonlar görme sinirinde ve göz çukurunda iltihaplanmaya neden olarak ağır ve ağrılı görme kaybına neden olabilirler.

Diyabet ve hipertansiyon gibi önemli damarsal hastalıklara bağlı meydana gelen küçük damar tıkanmaları çift görmeye neden olabilir. Bu sebeple çift görmenin tek gözde mi yoksa çift gözde mi meydana geldiği çok önemlidir. Çünkü, kişi iki gözü de açıkken çift görüyor, tek göz kapanınca görüntü tek oluyorsa bu hipertansiyon ve diyabetin belirtisi olabilir. Bunlara ek olarak tiroid hastalıkları da çift görmeye ve gözün ileri doğru itilmesine neden olan önemli hastalıklardan biridir.

Auralı migren, geçici görme bozuklukları, cisimlerin etrafında kırılmalar gibi göz bulgularıyla birlikte kendini gösterir. Bunun dışında göz migreni adı verilen hastalık; gözde ışık saçılmaları, yansımalar, kırık ve dalgalı görmeler, görme alanında kayıplar, görme alanındaki kör noktanın büyümesi ve hareketlenmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Geçici görme kaybına neden olan bu hastalık ataklarla seyreder. Ender durumlarda retina tabakasında hasara neden olarak kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bu sebeple belirtiler ortaya çıktığında mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gerekmektedir.

Beyin ve göz tümörleri, göz bebeğinde şekil bozukluklarına(ani büyüme ve küçülmelere), göz kapağında düşmelere, aniden oluşan ağrılı görme kaybına, göz ve çevresinde ağrıya neden olabilir. Belirtiler gözlemlendiği anda hemen bir doktora başvurulmalıdır. Hastalığın ilerlemesi bulguların da ağırlaşmasına yol açabilir.

Myastenia Gravis adı verilen ağır kas zaafı da ilk belirtilerini göz ve göz kapakları üzerinde göstermektedir. Kasların tutulumuyla birlikte göz kapaklarında oluşan düşüklük sonrasında çift görmeye neden olabilir. Özellikle akşam saatlerine doğru kas zafiyetinin artış göstermesiyle birlikte göz kapaklarındaki düşüklük giderek artar. Yüz kasları da zayıf olduğundan uykuda göz kapakları kapanmayabilir.

Haber7.com