Beyaz ekmek çabuk doyurur, çabuk acıktırır!

Hastalıklar
Zuhal Erkek’in haberi Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ekmek, ekmeksiz yemek yeme alışkanlığımız olmadığı için en fazla tükettiğimiz temel besinlerimizin başında gelir. Eskiden köylerde ta...
EMOJİLE

Zuhal Erkek’in haberi

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ekmek, ekmeksiz yemek yeme alışkanlığımız olmadığı için en fazla tükettiğimiz temel besinlerimizin başında gelir. Eskiden köylerde tam buğday unundan ekmek yapılırken bugün bu alışkanlık terk edilmiş ve köylerin çoğunda fırınlar açılarak beyaz ekmek tüketimi hızla artmıştır.

Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Şabanoğlu ile beyaz ekmek tüketimini ve bu tüketimde dikkat edilmesi gereken noktaları konuştuk.

YEMEK İŞLERİNE ÖĞÜN GEÇİŞTİRMEK OLARAK BAKMAYIN

Beyaz ekmeğin buğdayın öğütüldükten sonra su, maya gibi çeşitli faktörler bir araya getirilerek oluşturulduğunu söyleyen Nilay Şabanoğlu, beyaz undan yapılan ekmeğin vitamin, mineral ve protein bakımından esmer unlara göre daha fakir olduğunu belirtti. Ayrıca Şabanoğlu, çavdar, kepek ve tam buğday unundan yapılmış ekmeklerin posa, vitamin ve mineraller açısından daha zengin olduğunu vurguladı. Nilay Şabanoğlu, "Besinleri tüketirken içerisindeki besin ögelerine dikkat etmemiz gerekir. Yemek işlerine ise karın doyurmak veya öğünü geçiştirmeye yönelik bir eylem gibi bakılmaması gerekir." dedi.    

BEYAZ EKMEK KISA SÜREDE DOYURUR VE KISA SÜREDE ACIKTIRIR

Beyaz ekmek tüketiminin vücudumuzu olumsuz etkilediğini belirten Nilay Şabanoğlu, ülkemizde beyaz ve taze ekmeği bulmanın çok kolay olduğunu söyleyerek, taze ekmeğin glisemik indeksinin yüksek olması yani hızla kan şekerine dönüşmesi nedeniyle kolay doymamıza ve kısa sürede acıkmamıza neden olduğuna dikkat çekti. Ayrıca beyaz unun çok fazla öğütülmesi dolayısıyla besin öğelerinde kayıplar oluştuğunu kaydeden Şabanoğlu, kilo alımı ve kan şekeri dengesini kontrolde tutmak için tam tahıllı unlar tercih edilmesi gerektiğini savundu.

Şabanoğlu, Türkiye’de ekmek tüketim bilincinin yavaş yavaş yerleşmeye başlamasına rağmen insanların esmer ekmek tüketiminde  zorlandığını söyleyerek, kişilerin beyaz ekmek dışında daha rahat tüketebildikleri çavdar ekmeği, beyaz ekmek gibi tahıl unundan yapılmış ekmekleri tercih etmelerinin sağlıkları açısından daha önemli olduğunu belirtti.

BEYAZ EKMEK KESİNLİKLE TÜKETİLMEMELİDİR

Nilay Şabanoğlu beyaz ekmeğin tüketimi konusunda diyabet hastalarına ve ebeveynlere yönelik şu uyarılarda bulundu:

“Beyaz ekmek aslında hiçbir şekilde tüketilmemelidir. Özellikle diyabet hastalarının glisemik indeksi yüksek olduğu için kesinlikle tüketmemeleri gerekir. Ayrıca ailede beyaz ekmek tüketimi varsa çocuk da beyaz ekmeğe alışacaktır. Evde beyaz ekmek tüketimi yapılmamalı, çocuğa beyaz ekmek kesinlikle verilmemeli." dedi.

TOPLUM BEYAZ EKMEK KONUSUNDA BİLİÇLENDİRİLMELİ

Başbakan’ın beyaz ekmeğin tümden sofralardan kaldırılacağı yönündeki açıklamasını da değerlendiren Nilay Şabanoğlu şunları söyledi. “Toplumun sağlığını koruma adına çeşitli şeyler yapılmalı. Ama bu konuda topluma yeterli bilgiler ve eğitimler verilmeli. Çünkü olay sadece beyaz ekmek değil. Şeker, pirinç veya beyaz undan yapılan besinleri ekmek yerine tüketmekteler. Bu besinleri tercih edenlerin sayısı da hayli fazla. Toplum sağlığını bir bütün olarak düşünmekteyiz.” dedi.

On5yirmi5