Balık zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Hastalıklar
Kader Basayoğul’un haberi Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü, Uzman Veteriner Hekim İsmail Aydın kurumlarında balık ve diğer su ürünleri hastalıklarıyla ilgili kapsamlı araşt...
EMOJİLE

Kader Basayoğul’un haberi

Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü, Uzman Veteriner Hekim İsmail Aydın kurumlarında balık ve diğer su ürünleri hastalıklarıyla ilgili kapsamlı araştırma ve teşhis yaptıklarını belirterek, vatandaşların balık zehirlenmelerine karşı dikkatli olmasını istedi.
Balık hastalıklarının Türkiye için yeni bir konu olduğunu ve bu konuda bilgi birikimi bulunmadığını kaydeden Aydın, bu alandaki çalışmalara hız verilmesi gerektiğini söyledi.

Aydın, balık zehirlemelerinin nedeninin: Suya karışan sanayi atıklarının suyun kalitesini bozarak özellikle bakır, çinko ve civa  zehirlenmesine yol açtığının ve yağmur suları, suda kurşun birikimine sebep olduğu için kurşun zehirlenmesi meydana getiriyor. Sağlıklı beslenmek için beyaz et tüketimi önemli. Ancak, özellikle balık ve deniz ürünlerinin bilinçli tüketilmesi, sağlıklı muhafaza edilmiş ve ambalajlanmış, orijini bilinen, kontrolü yapılmış, hijyenik su ürünlerinin tüketilmesi gerekiyor” dedi.

Balık üretilen sular temiz olmalı

Balık etinin protein yönünden zengin olduğunu vurgulayan Aydın, balık zehirlemelerinin önüne geçilmesinin için balık çiftliklerinin hijyenik olması gerektiğini söyledi. konuşmasına şu şekilde devam eden aydın, “Uygun şartlarda balık vücudunda bir bakteri her 20 dakikada bir çoğalmaktadır. Periyodik olarak çoğalan bir bakteri hücresinden 12 saat sonra 68 milyar adet bakteri meydana geldiği dikkate alınırsa, bozulmaya uğramış bir balık etini yiyen kişinin ne kadar risk altında olduğu anlaşılır” dedi.
‘Midye zehirlenmesi ölüme yol açıyor

Kirli sularda avlanan balık, midye ve diğer su ürünlerinin insan sağlığına zarar verdiğini ifade eden İsmail Aydın, “Kabuklu deniz hayvanları, insanlarda ishalle birlikte seyreden tehlikeli yiyecek zehirlenmelerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Sıcak havalarda ise bu risk biraz daha artıyor. Bu durum halk nazarında bu ürünlere karşı güvenin sarsılmasına ve tüketimin azalmasına sebep oluyor. Yeterince işlem görmemiş ya da çiğ olarak tüketilen deniz kabuklularının tüketimini takiben zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilmektedir.

Midye zehirlenmelerinde, zehirlenme belirtisi olarak aşırı duyarlılık ve felç, parmak uçlarında iğne batması gibi karıncalanma hissi, dudaklarda sızlama ve uyuşukluk hissedildiğini söyleyen veteriner hekim Aydın, “Sersemlik, uyuklama, boğazda sıkışma ve kuruluk, bazı vakalarda konuşmada bozukluk vardır. Ağır vakalarda ölüm solunum yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Midye yendikten sonra bir rahatsızlık hissedilmesi halinde, gecikmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır şeklinde konuştu.

Balık zehirleme belirtileri kısa sürede ortaya çıkıyor

“Balık alerjileri, sindirimi takiben en erken 2 dakikada ortaya çıkabilir. Deniz ürünleri alerjilerinin belirtileri de genellikle 1 saat içinde ortaya çıkar. İnsanlarda deniz ürünleri anafilaktik şoka sebep
olabilir. Bazı bakteriler orkinos, uskumru, palamut gibi balık türlerinde toksin oluşturur. Bu balıkların yenmesiyle balık zehirlenmesi meydana gelir.

Peki, balık zehirlemesinin belirtileri nelerdir
– Şiddetli bulantı ,
– Kusma ,
– Ateş yükselmesi ,
– Titreme ,
– Baygınlık ,
– Karın Ağrısı ,
– Mide krampı ,
– Bitkinlik, ve  Baş dönmesidir.

Ağır vakalarda ise:
– Şok hali
– Kas krampları görülür.

Belirtiler insanın bünyesine göre değişiyor. Bu belirtilerin hemen hepsi ya da biri olabilir.
Balık zehirlenmelerinde İlk olarak yapılması gerekenler
Hasta önce kusturulmalıdır. Güçlü müshillerden biri verilmelidir. Bağırsaklar iyice boşaldıktan sonra ishali kesen bir hapla ishal durdurulur.
Hastaya 24 saat bol sulu yiyecekler ve özellikle su içirilmesi gerekiyor. Bütün bunların yanı sıra uygun bir antibiyotik düzenli olarak verilir.
Ertesi günde mideyi yormayan yiyecekle hasta normal yiyeceklere alıştırılır. En iyi böyle bir durumlarda en yakın zamanda bir doktora başvurulmalıdır.

En güzel 10 balık yemeği tarifi haberini okumak için tıklayın!

Haber 7