A-Z’ye Domuz Gribi Rehberi

Hastalıklar
Dünya Sağlık Örgütü, doğrulanmış vaka sayısını 787, ölümcül virüsten hayatını kaybedenlerin sayısını ise 22 olarak açıkladı… Domuz gribi tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Ör...
EMOJİLE

Dünya Sağlık Örgütü, doğrulanmış vaka sayısını 787, ölümcül virüsten hayatını kaybedenlerin sayısını ise 22 olarak açıkladı…

Domuz gribi tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, doğrulanmış vaka sayısını 787, ölümcül virüsten hayatını kaybedenlerin sayısını ise 22 olarak açıkladı. Kostarika ve İrlanda’nın da eklenmesiyle vaka varlığı doğrulanan ülke sayısı 17’ye yükselirken, küresel salgına karşı Türkiye de alarma geçti. Sağlık Bakanlığı da, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla domuz gribinde merak edilenleri cevapladı. Bakanlık, internet sitesinde domuz gribinin ne olduğundan belirtilerine, korunma yollarından tedavisine kadar A’dan Z’ye küresel salgına ilişkin merak edilenleri açıkladı. İşte domuz gribine ilişkin merak edilenler:

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

Domuz Gribi, İnfluenza A virüsünün (A/ H1N1) neden olduğu ve daha önce insanlarda görülmezken virüsün geçirdiği değişimle artık insanlarda da görülebilen grip türüdür. İnsandan insana bulaşabilmektedir. Halen devam eden salgın insandan insana bulaşma şeklinde yayılmaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtiler normal grip belirtileri gibidir. Yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 C derece ve üzeri), öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, halsizlik, nadiren kusma ve ishal.

İNSANDAN İNSANA NASIL BULAŞIR?

Domuz Gribi de mevsimsel grip gibi bulaşmaktadır. Kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller vasıtasıyla da alınabilir. Virüs sağlam kişiye ağız, burun ve göz yolu ile bulaşabilmektedir. Tokalaşma ile de bulaşabilir. Kişi, hastalık başlangıcından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır.