Sünnet olacak çocuğun psikolojisine dikkat!

Çocuk Sağlığı
Ülkemizde ailelerin geleneksel ve dini anlamda önemsediği, çocuklarda ise bir fobi olarak kendini gösteren sünnet, özellikle de yaz aylarında aileler tarafından tercih ediliyor. Yaz tatilini bu anlamd...
EMOJİLE

Ülkemizde ailelerin geleneksel ve dini anlamda önemsediği, çocuklarda ise bir fobi olarak kendini gösteren sünnet, özellikle de yaz aylarında aileler tarafından tercih ediliyor.

Yaz tatilini bu anlamda bir fırsat olarak gören aileler, çocuklarını sünnete ikna etmek için onlara hediyeler alıyor, sünnet düğünü ve organizasyonlarla bu geleneği daha eğlenceli bir hale getirmek için çabalıyorlar.

Peki, sünnet çocukların psikolojisini nasıl etkiliyor? Ailelere bu konuda hangi görevler düşüyor?

Ergenlikte yapılan sünnet, çocukların yetişkinlik çağı psikolojilerini de etkiliyor

Müslüman toplumlarda erkekliğe bir geçiş olarak görülen sünnet, uzmanlara göre ergenlikten önceki erken yaşlarda yapıldığında fiziksel ve psikolojik iyileşme daha kolay oluyor.

Günümüzün modern Müslüman toplumlarında, yenidoğan döneminde ve ergenlikten önceki çocukluk çağlarında yapılan sünnetler daha çok ilgi görüyor.

Erkek çocuklarının cinselliğe olan merak ve ilgilerinin yeni yeni gelişmeye başladığı ergenlik döneminde, kendi varlıklarının önemli bir parçası olarak gördükleri cinsel organlarının sünnet edilmesinin, psikolojilerini derinden etkiler.

Bu yaş grubunda yapılan sünnet, erkek çocuklarının yetişkinlik döneminde de psikolojik sorunlar görülmesine ve zaman zaman cinsel yaşamlarında olumsuzluklara neden olabiliyor.

Anne babalar ne yapmalı?

Aileler için bir gurur kaynağı ve önemli bir geleneksel etkinlik olan sünnet törenleri, çocukların fobiler geliştirmesine ve anne babalarına öfke duymasına neden olabiliyor.

Anne babaların çocuklarıyla olan iletişimlerini bu dönemde güçlü tutabilmeleri için çocuklara sünnetin ne olduğunu anlatmaları gerekir.

Ailelerin eğlence amaçlı olarak cinsel organ odaklı yaptıkları şakalar, erkek çocuklarında cinsel bazı travmalara neden olabilmektedir.

Ailelerin önemsemediği bu durum, çocuklarda sünnet fobisinin daha ağır seyretmesine sebep olabilmekte ve çocukların aileleriyle olan iletişimlerinde duvar örmeleriyle sonuçlanabilmektedir.

Çocuklarda yenidoğan ve hemen sonrasındaki erken çocukluk döneminde yapılan sünnet, kişilik henüz gelişmediğinden, psikolojik açısından pek de yıpratıcı olmamaktadır. Bu nedenle, modern toplumlarda sünnet bebek denecek yaşlarda yapılmakta, böylece çocukların psikolojileri en az ölçüde etkilenmektedir.

Sünnetin yapılacağı yaş ve ailelerin tavırları çocukların psikolojisi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabiliyor. Bu anlamda anne ve babalara önemli görevler düşüyor.

hthayat