Çocuklarda ‘Geniz Eti’ Astıma Sebep Olabilir

Çocuk Sağlığı
Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, özellikle 2-6 yaş arası çocuklarda, enfeksiyonlara bağlı olarak büyüyen geniz etinin, zatürree ve astım gibi hast...
EMOJİLE

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, özellikle 2-6 yaş arası çocuklarda, enfeksiyonlara bağlı olarak büyüyen geniz etinin, zatürree ve astım gibi hastalıkların yanı sıra çene yapısında da bozukluklara sebep olabileceğini söyledi.
   
Geniz etinin, doğum sonrası anneden geçen antikorlar sebebiyle gelişmediğini belirten Uzm. Dr. Özcan, geniz etinin 2 ve 6 yaş aralığında gelişme göstererek büyüdüğünü kaydetti.

Geniz etindeki büyümenin burundan solunuma engel oluşturmasıyla sıkıntıya yol açtığını anlatan Özcan, kronik geniz eti iltihapları veya büyümelerinin yüz gelişimine ve konuşma bozukluğuna yol açabileceğine dikkat çekti.

Dr. İsmail Özcan, şöyle devam etti:

"Bunun sonucunda çocukların her zaman ağız yoluyla nefes alması da çene yapılarında bozukluklara neden olabilmektedir. Geniz eti büyüyen çocuklar uyku sorunu da yaşayabilir. Geniz eti, yeni doğan çocuklarda anneden geçen 2-6 yaşlarda daha sık olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyürler. Bu tür çocuklar ağızları açık olduğu için horlarlar. Kulakta iltihaplanma ve tekrarlayan işitme kaybına uğrarlar. Bunun yanı sıra büyüyen geniz eti, astım ve zatürree gibi hastalıkların da nedenidir. Çocukların, ilerleyen yıllarda hastalığın kalıcı etkilerine maruz kalmaması için ailelerin dikkatli olması gerekir. Ailelerin, bu yaştaki çocuklarda, ağızdan nefes alma güçlüğü çekmesi, horlama ve en çok da televizyona çok yaklaştıkları için daha rahat fark edilebilen işitme kaybı gibi belirtileri iyi takip etmesi şart. Hastalık, erken teşhis durumunda ilaçla kolay bir şekilde tedavi edilebiliyor."

Star