3 yaşından önce diş macunu zararlı!

Çocuk Sağlığı
Süt dişlerinin sorunlu olmasının ve vaktinden önce kaybedilmesinin, sürekli dişlerin sağlığını bozduğunu söyleyen Diş Hekimi Emre Kural, süt dişlerinin normal dişlere oranla daha az mineral içerdiğini...
EMOJİLE

Süt dişlerinin sorunlu olmasının ve vaktinden önce kaybedilmesinin, sürekli dişlerin sağlığını bozduğunu söyleyen Diş Hekimi Emre Kural, süt dişlerinin normal dişlere oranla daha az mineral içerdiğini, bu nedenle de çürümeye daha yatkın olduğunu belirtti. Kural, bireyin sağlıklı bir ağız-diş yapısına sahip olması için ağız bakımına süt dişlerinden başlamak gerektiğinin altını çizdi.

Ancak yutma riski bulunduğu için 3 yaşından küçük çocuklarda flor içeren macun kullanmanın sakıncalı olabileceğini belirten Kural, “Çünkü florun fazla alınmasıyla, dişlerde simetrik gri-sarı renklenmeler, yani florozis oluşabilir” dedi.

Flor yutmanın küçük çocuklarda sindirim sistemi sorunlarına da yol açabileceğini söyleyen Kural, 3 yaş sonrası çocuklarda da florozis riskinin devam ettiğini vurguladı, bu nedenle çocukların kullandığı diş macunlarındaki flor oranının 0.10 mg/kg’dan fazla olmaması gerektiğini dile getirdi.

Süt dişlerinin çürümesine yol açan hatalara da değinen Kural, “Özellikle anne-babaların emzik ya da biberonu şeker, reçel gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya onları uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmaları yanlıştır. Beslenme şeklindeki bozukluklar, dişleri çürümeye yatkın hale getirir” uyarısında bulundu.

Çürük oluşumunu önlemek için fissür örtücü gibi malzemelerin kullanıldığını, yüzeysel florür uygulamanın da dişlerin çürüğe direncini artırdığını dile getiren Kural, “Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri; ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu, çirkin görüntü, diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa sebep olabilir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, ‘nasıl olsa yerine yenileri gelecek’ yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir” dedi.