Botoks ile migren ataklarına çözüm

Sağlık
Migren, kişinin günlük yaşantısını engelleyebilen ve toplumda sıklıkla görülen şiddetli baş ağrısıdır. Çocuk yaştaki bireyler dahil, her yaş grubunda görülen bu şiddetli ağrı durumu, üretken dönemde o...
EMOJİLE

Migren, kişinin günlük yaşantısını engelleyebilen ve toplumda sıklıkla görülen şiddetli baş ağrısıdır. Çocuk yaştaki bireyler dahil, her yaş grubunda görülen bu şiddetli ağrı durumu, üretken dönemde olan kadınlarda daha sık görülmektedir. Migren atakları sırasında, ışığa aşırı duyarlılık, kusma, bulantı, koku hassasiyeti gibi durumlar oluşmaktadır. Bu gibi durumlarda kişiler, günlük yaşantılarını devam ettirmez hale gelebilirler. Migren rahatsızlığının tedavisi mümkün olup, çeşitli ilaçlarla ağrının dozu azaltılabilir. Ancak ağrı kesicilerin etki etmediği boyutlarda migren atakları yaşanıyorsa, Migren Botoksu tedavisi uygulanabilir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Nöroloji bölümünden, Doç. Dr. Ülkü Figen Demir ‘Migren tedavisinde botoks uygulaması’ hakkında bilgiler verdi.

Migren daha çok kadınlarda görülür

Migren ağrılarının daha çok kadınlarda görülmesinin sebebi, hormonal döngüde fizyolojik değişimlerin yaşanmasıdır. Migren ağrısının çeşitli nedenleri bulunur. Ancak bu nedenler arasında en güçlüsü genetik aktarımlardır. Migren ağrısı çeken kişilerin ailelerinde, buna benzer ağrılı durumlar olduğu saptanmıştır. Migren ağrısını tetikleyen başlıca nedenler vardır. Bunlar; lodos, ıslak saç, uykusuzluk, stres, açlık, susuzluk, havasız ortam, bazı sağlıksız gıdalar, mayalı içecekleri, alkol, çikolata, kabuklu deniz ürünleri gibi yiyecekler migren ağrısını tetikler.

Migren ağrılarının önüne geçmek için düzenli bir hayat benimsemek önemlidir. Düzensiz bir yaşam ortamı, migren ağrılarını tetikleyen unsurlar arasında yer almakta olup, uyku sürelerinin düzenli ilerletilmesi önemlidir. Ayda 2 kere migren ağrısı veya 48 saatten daha az migren ağrısı yaşayan kişiler için bu durum seyrek ataklı olarak nitelendirilebilir. Bu grup hastalar için normal ağrı kesicilerin yerine, triptanlar denilen ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların mutlaka doktor önerisiyle kullanılması gerekir. Son üç ay içerisinde ayda 15 günden fazla ağrılı gün yaşanması halinde, kronik migrenden söz edilebilir. Migren rahatsızlığının yaşanmasındaki önemli etkenlerinden biri, günlük ağrı kesici kullanımının yüksek olmasıdır. Yoğun ağrı kesici kullanımı, migren ağrılarının daha şiddetli ve uzun sürmesine neden olabilir. Migren ağrısının başladığı noktada, yeterli gelmeyecek düzeyde bir ağrı kesici kullanılması karşısında, ağrı geçmediğinde tekrar alınan ağrı kesici, ağrıları arttırabilir ve bu durumda kısır bir döngü oluşur. Bu nedenle yoğun ağrı kesici kullanımının önüne geçmek için daha güçlü ve uzun süreli tedaviler uygulanmalıdır.

Migren botoksu, uzun süreli tedavi için önerilir

Migren ağrılarının uzun süreli önüne geçmek için çeşitli ilaçlar kullanılabileceği gibi migren botoksu da sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Migren botoksu, botoks bakterilerinden elde edilen bir çeşit protein olup, uygulandığı bölgede kaslara botox iğneleri ile enjekte edilir. Botoks işlemi ile, tetikleyici kaslar hareketsiz hale getirilerek, uyarılma noktalarının engellenmesi amaçlanır. Migren için uygulanan botoks, estetik amaçlı uygulanan botoks noktalarından farklı noktalara uygulanır. Migren botoksu işlemi sırasında, şakaklar, alın, boynun belirli kasları ve baş arkasında enjekte edilir. Standart migren botoksu uygulamasında, 33 noktaya enjeksiyon yapılır. İşlem sırasında, kişiye lokal anestezi uygulanırken, süreç genel olarak ağrısız ilerler ve yaklaşık 15-20 dakika kadar sürer. Botoks, etkisini bir hafta içerisinde gösterir ve 4-5 ay içerisinde etkisi devam eder. Özellikle yoğun ilaç kullanımından uzak duran kişiler için migren botoksu, oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.