Yüksek Tansiyona Ameliyatlı Çözüm

Bilimsel Çalışmalar
Muhasebe müdürü Turgay Özçelik de onlardan biri. Sürekli 18’lerde seyreden tansiyonu günde beş ilaçla kontrol altına alınabilen Turgay Özçelik, Türkiye’de 20 gündür uygulanan bir yöntemle,...
EMOJİLE

Muhasebe müdürü Turgay Özçelik de onlardan biri.

Sürekli 18’lerde seyreden tansiyonu günde beş ilaçla kontrol altına alınabilen Turgay Özçelik, Türkiye’de 20 gündür uygulanan bir yöntemle, bu sorunundan 40 dakikada kurtuldu. İşte Özçelik’in şimdiye kadar 5 hastayı bu kadar süren bir lokal aneztezi ameliyatıyla tansiyon ilaçlarından kurtaran yöntemle tanışmasının öyküsü;

Bir şirkette muhasebe müdürü olarak çalışan 50 yaşındaki Turgay Özçelik, tansiyon ilaçlarını aksatmamak için son 1.5 yıldır hayatını telefon alarmına endekslenmiş bir şekilde yaşıyordu. Acıbadem Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, Turgay Özçelik’e yeni bir yöntem olan "Renal Arter Denervasyonu İşlemi"ni uyguladı.

Böbreğin etrafından geçen ve vücutta yüksek doz adrenalin salgılanmasına yol açarak tansiyonu yükselten hücreleri özel bir cihazla yaktı. Böylece vücuda fazla adrenalin salgılanmasını önledi. Böylece Turgay Özçelik, yüksek doz tansiyon ilacı almaktan kurtuldu. Operasyondan sonra sağlığına kavuşan Özçelik, yaklaşık 10 yıldır yüksek tansiyon sorunu yaşadığını ancak son dönemlerde günlük yaşamını devam ettiremeyecek kadar büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını anlattı.

İLAÇLARI KESTİ

Kalp damarına stent takıldıktan sonra bile tansiyon sorununun devam ettiğini, tansiyon ilaçlarının giderek arttığını anlatan Özçelik, bu tedaviyi uygulamasının nedenlerini şöyle açıkladı: "Doktorum tansiyon sorunum nedeniyle kilo vermemi istedi.

Diyet yaparak 14 kilo verdim, haftada 4 gün spor yapmaya başladım. Ancak diyet, spor ve ilaç tedavisini birlikte uygulamama karşın tansiyon değerlerimde olumlu hiçbir değişiklik olmadı. Bunun üzerine doktorum yeni yöntemden bahsetti. Ben de artık yüksek tansiyonla, gözüm telefon alarmında, ilaç dozunu atlamamak üzerine kurulu bir hayat istemiyordum. Operasyonu kabul ettim. 14 Kasım’da ameliyat oldum ve o günden beri hiç ilaç kullanmadığım halde tansiyonum normal değerde seyrediyor." Yöntem dünyada bugüne kadar bin 927 hastaya uygulandı.

KOMPLİKASYON RİSKİ SIFIRA YAKIN

Operasyonu anjiyoya benzeyen bir işlemle, lokal anestezi altında gerçekleştiren Prof. Dr. Sinan Dağdelen, şu bilgileri verdi:

Bu işlemi kasık damarından bir telle girerek yapıyoruz. Kesi yok. Her iki böbrek damarı radyofrekans dalgalarıyla ısıtılıyor ve damarın etrafındaki sinirler yakılarak fonksiyon dışı bırakılıyor. Çünkü bu sinirler aşırı adrenalin salgısına neden oluyor, bu da tansiyonu artırıyor.

Tansiyonu artıran mekanizmanın yüzde 30’undan yüksek adrenalin sorumlu. Uygulama süresi 40 dakika. Bu tedaviyle hastanın kullandığı ilaçları yaklaşık yüzde 50 azaltmak veya tamamen kesmek mümkün. Hasta ertesi gün evine gidiyor. Hastanın büyük tansiyonunda 3, küçük tansiyonunda ise 2 birim düşme sağlanıyor. Vücut sürekli kimyasallara maruz bırakılmaktan kurtuluyor.

Klasik hipertansiyon tedavisi sadece kimyasal ilaçlar almak ve diyet yapmak esasına dayanır. Bu ilaçların yan etkilerini organlara hasarlarını ömür boyu sorgulamak gerekir. Bu tedavi sadece tansiyon sempatik sinirlerini ısıtmayı esas alır ve vücuda kalıcı hasar verilmez. Bu nedenle büyük bir avantajdır. Yöntem, Türkiye’de 20 gün önce uygulanmaya başlandı ve 5 hastayı iyileştirdi.

Dünyada ise iki binin üzerinde hastaya başarılı bir şekilde uygulandı. Uluslararası başarı oranı yüzde 85 olarak bildirildi. Bu yöntemin üç yıllık yararı kanıtlandı. İşlem sırasında oluşabilecek önemli komplikasyonlar yüzde 1’den daha az.

Sabah