Yorgunluktan mı şikayetçisiniz?

Bilimsel Çalışmalar
Sabahları uyanmada ve işe gitmede zorlanıyorsanız, sürekli bir yerlerinizin ağrıdığından şikayet ediyorsanız, siz de yorgunluk hastasısınız. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Prof. Dr. Ayşen Yücel; yo...
EMOJİLE

Sabahları uyanmada ve işe gitmede zorlanıyorsanız, sürekli bir yerlerinizin ağrıdığından şikayet ediyorsanız, siz de yorgunluk hastasısınız. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Prof. Dr. Ayşen Yücel; yorgunluktan kurtulabilmeniz için iş yerinde uygulayabileceğiniz formüller verdi.

DAHİLİYECİ YETMEZ

Yorgunluk aynı zamanda birçok hastalığın da belirtisi. Bu durum yanlış tedavilerin uygulanmasına neden olmuyor mu?

Evet, yanlış tedavi uygulanması oldukça sık karşılaşılan bir durum. Genelde bu hastalara; kas ağrısı, miyalji, psikiyatrik bozukluk gibi birtakım tanılarla, ağrı kesiciler ya da romatizma ilaçları veriliyor. Ancak bu ilaçlar, hastalara geçici bir yarar sağlıyor. Hastanın şikayetleri sonra yeniden atağa geçiyor. Çok sıcak, çok soğuk, stres, ani gelen duygusal bir saldırı, hastaların bulgularının şiddetlenmesine neden oluyor. Özellikle ofislerde çalışan insanlarda bu tür yorgunluğa sık rastlanıyor.

Yorgun olanlar hangi doktora gitmeli?

Yorgunluktan şikayet eden hastalar daha çok dahiliye uzmanına gidiyor. Belki başlangıç için doğru bir seçim olabilir çünkü en azından romatolojik bir hastalığın olup olmadığı anlaşılabilir. Ama bu hastalık için tek bir uzmanlık alanı söyleyemeyiz. Mutlaka psikiyatr, psikolog, fizik tedavi uzmanı ve ağrı uzmanlarının da birlikte çalışması gerekir.

KAS TEMBELLİĞİ

Günümüzde yorgunluk ve ağrı şikayetlerine neden çok sık rastlanıyor?

İnsanlar maalesef giderek daha az hareketli bir yaşamı benimsiyor. Kapısının önünden arabasına binip işine giden, gün boyu işte bilgisayar karşısında çalışan ve akşam yine evine arabayla dönen insanlar haline geldik. Eklem ve kaslarımızın sağlıklı olmasını istiyorsak; onları hareket ettirmek, çalıştırmak zorundayız. Hareketsiz yaşamın iki kötü sonucu var: Biri şişmanlık, diğeri yorgunluk. Ama günümüzde insanlar daha çok şişmanlığa konsantre olmuş durumda; diyet yapıyorlar, bitkisel ürünler kullanıyorlar. Hareketsiz yaşamın diğer kötü bir sonucu olan yorgunluğu göz ardı ediyorlar. Ayrıca en çok yorulanın, en az çalışan olduğunu söyleyebiliriz.

Hareketsizlik nasıl yorgunluğa yol açıyor?

Hareketsiz kişide kas tembelliği oluşuyor, eklemler yıpranıyor. Bu kişinin kendisini yorgun hissetmesine neden oluyor. Öte yandan böyle hareketsiz bir yaşam süren kişi, trekking gibi yorucu bir aktivitede bulunursa da şiddetli kas ağrıları yaşaması olasıdır.

HAVASIZ OFİS ORTAMI AĞRI VE HALSİZLİĞE NEDEN OLUYOR!

Yorgunluktan kurtulmanız için; öncelikle iş yerinde çalıştığınız ortamın ergonomik olmasına dikkat etmelisiniz. Oturduğunuz sandalyenin ve masanın yüksekliği, bilgisayarın seviyesi ve hatta klavyenin bulunduğu yeri bile ergonomik bir şekilde konumlandırmalısınız.

ODAYI HAVALANDIRIN

Oturma pozisyonunuzun doğru olduğundan emin olmalısınız. Sandalyenizi, dik oturabileceğiniz şekilde ayarlamalısınız.

Masa başı işi yapıyorsanız, arada mutlaka kısa yürüyüş molaları vermelisiniz. İmkanınız varsa; öğle tatillerinde 30-45 dakika yürümelisiniz. Bu yürüyüşler, kas zayıflığının ve eklemlerin yıpranmasının önüne geçer.

Oturduğunuz yerde de kaslarınızı güçlendirmeye yönelik egzersizler yapmalısınız. Sırt ve boyun ağrıları varsa, gevşeme egzersizleri de yapılabilir.

Çalıştığınız ortamda sigara içilmesi, ağrıların en önemli sebeplerinden biri olabilir. O yüzden çalıştığınız yeri sık sık havalandırmalısınız.

SİGARA TETİKLİYOR!

Neden bazı dönemlerde daha çok yoruluruz?

Yeterli besin alınmaması, vücutta vitamin ve minerallerin eksik kalması, tiroit bezinin çalışmasındaki düzensizlikler, tansiyon, kalp ve enfeksiyon hastalıkları yorgunluğa neden olabilir. Bu durum, sigaranın fazla içilmesine bağlı olarak da artabilir.