Yoğurt ve kefir, çocuğu ishalden koruyor!

Bilimsel Çalışmalar
Yeni eğitim sistemiyle birlikte okula başlayacak öğrencilerin sayısı 18 milyona ulaştı. Sınıfların kalabalık olması, sağlık problemlerine de kapı aralıyor. Özellikle okul gibi kalabalık ortamlarda gör...
EMOJİLE

Yeni eğitim sistemiyle birlikte okula başlayacak öğrencilerin sayısı 18 milyona ulaştı. Sınıfların kalabalık olması, sağlık problemlerine de kapı aralıyor. Özellikle okul gibi kalabalık ortamlarda görülen hastalıklar bulaşıcı olabiliyor.

İlköğretim öğrencilerinde yaygın görülen ishal, ebeveynin dikkat edeceği iyi bir beslenme programı ve hijyenle engellenebiliyor. Çocuk sağlığı uzmanı doktorlar ise aileleri uyarıyor: Çocukların beslenme çantasından yoğurt ve kefiri eksik etmeyin!

Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol Saral, gelişen ülkelerde çocuklarda en sık ölüm nedeni olan enfeksiyonların başında ishalin (akut gastroenterit) geldiğini belirtiyor. Çocuklarda görülen ishalde vücuttaki su kaybının yetişkinlere göre çok hızlı olduğu için daha tehlikeli olduğunu belirten Birol Saral, "Gelişmekte olan ülkelerde çocuklarda yıllık 1,5 milyar ishal atağı görülür ve ne yazık ki bunlardan yaklaşık 4 milyonu ölümle sonuçlanır. Gelişmekte olan ülkelerde 3 yaştan küçüklerde ishalden ölüm oranı % 15’tir." ifadeleriyle konuya dikkat çekiyor. Enfeksiyonların ishalin en önemli nedeni olduğunu kaydeden uzman, besinsel etkenlerin da sebep olabileceğini dile getiriyor. Birol Saral, okuldaki tehlikeye ise şu cümlelerle dikkat çekiyor: "İshal en çok okul çocuklarında görülen bir enfeksiyondur ve çok bulaşıcıdır. Mikrobik olanlar hem dışkı hem de solunum yoluyla hızlı bulaşır. Bakteriyel olanlar ise dışkı yoluyla, tuvalet sonrası temizlik iyi yapılmazsa el yoluyla bulaşır. Sudan bulaşan ishal ajanları da var. Okullarda ishalin salgına dönmesini engellemek için viral ishali olanları eve göndermek, diğerleri için ise genel hijyen kontrollerine uymak gerekir."

Nasıl tedavi edilir?

Saral, ishalde kullanılacak en önemli tedavinin yoğurt ve kefir tüketimini artırmak ve muz, şeftali, yağsız pilav-makarna, patates tüketmek olduğunu kaydediyor. Tedavide çocuğun durumunun çok önemli olduğunu söyleyen uzman, duruma göre ayakta tedavi yapılabileceğini söylüyor. Saral, "Bakteriyel bir enfeksiyon ise antibiyotik tedavisine başlanmalı. Viral ise destek tedavisi yeterli olacaktır. Vücutta su ve tuz kaybı varsa ve kusuyorsa hastanede damardan sıvı verilmeli; vücuttan su ve tuz kaybı var fakat ağızdan besin alımı iyi ise evde 1 litre kaynatılıp soğutulmuş suyun içerisine 1 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat konularak hazırlanan oral rehidratasyon tedavisi uygulanmalıdır." diyor

Hangi belirtiler görüldüğünde mutlaka hekime başvurmak gerekir?

Saral, belirtileri yaş grubuna göre değişiklik gösteren ishalde

Kusma görülüyorsa,

Günde 7’den fazla sulu dışkılama varsa,

Ağızdan beslenme çok az ise,

Halsizlik, baş dönmesi gibi belirtiler görülüyorsa en kısa zamanda hastaneye başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Zaman