Yaz Hastalıkları Nelerdir?

Bilimsel Çalışmalar
 Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzman Doktoru Gökce Günbey Eleman, pişik ve ishal gibi hastalıklara karşı bebeklerin yaz aylarında temiz bir havlu ile nazikce ku...
EMOJİLE

 Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzman Doktoru Gökce Günbey Eleman, pişik ve ishal gibi hastalıklara karşı bebeklerin yaz aylarında temiz bir havlu ile nazikce kurulanıp, bebeğin altının havalandırılması gerektiğini belirterek, "Böylece cildin kuruması daha cabuk olacaktır. Bezi cok fazla sıkmayın ve cildinin hava aldığından emin olun. Her bez değişimi sonrası cinko oksit iceren pişik koruyucu kremleri kullanmanız pişiklerin önlenmesinde faydalı olacaktır" dedi.

"Yazın ishale yol acan nedenlerin başında enfeksiyonlar gelmektedir" diyen Eleman, "Yazın ishal yapan mikroplar; virüsler, bakteriler ve parazitlerdir. Bu mikropların bir kısmı yaz-kış ishal yapabilmekte iken bir kısmı kış aylarını, bir kısmı ise yaz aylarını tercih etmektedirler. İshaller en sık 0-5 yaş grubunda görülmekte olup, gelişmekte olan ülkelerde ilk 2 yaştaki ölüm nedenlerinin başında gelmektedir" ifadelerini kullandı.

Hafif ishal vakalarında tedavinin evde yapılabileceğini belirten Uz. Dr. Gökce Günbey Eleman, "Anne sütü alan bebeklerde emzirmeye devam edilir. Anne sütü almayan 6 aylıktan büyük bebek ve cocuklara alışık oldukları sıvı gıdaların yanı sıra pirinc lapası, muz, elma püresi, yoğurt, ayran gibi gıdalar verilir. İshal gecene kadar lifli ve yağlı gıdalardan uzak durulur. Ağır ishal vakalarında ise hastaya hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanır. Dışkıda kan ve iltihap hücreleri varlığında veya ishalin 7 günde düzelmemesi durumunda dışkı kültürü alınmalı ve gerekiyorsa antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Ayrıca ishaller en sık 0-5 yaş grubunda görülmekte olup, gelişmekte olan ülkelerde ilk 2 yaştaki ölüm nedenlerinin başında gelmektedir" dedi.

Güneş yanıklarına da değinen Eleman, "Uzun süre güneşe maruz kalındığında ciltte önce kızarıklık oluşur. Daha uzun süreli hasarlarda cilt üzerinde su dolu kabarcıklar izlenir. Çocuğunuz acık tenli, sarışın veya kızıl saclı, renkli gözlü, cilli ise güneş yanıklarına karşı daha hassastır. Çocukları güneş ışınlarının en yoğun geldiği saatler olan 11.00-16.00 arasında güneşe cıkartmayın. Ayrıca cocuğunuza acık renk, pamuklu kumaştan bol giysiler giydirin ve başına geniş siperlikli şapka takın" diye konuştu.

Böcek, arı ve sineklerin ısırmasının cocukların sağlığını bozabileceğini ifade eden Eleman, "Isırılan bölgeye soğuk kompres ve buz uygulayın, iğne varsa cımbızla cekerek değil bıcak sırtı ile sıyırarak uzaklaştırmaya calışın. Kaşıntıyı azaltmak icin steroidli ve antihistaminikli pomatlar sürmenin yanı sıra ağızdan şurup verilebilir. Arı sokmasında ise ağrı varsa ağrı kesici şurupta alınabilir" acıklamasında bulundu.

8Sütun.com