‘Yağlar vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor’

Bilimsel Çalışmalar
Amerikalı araştırmacılar, deri altında yer alan yağ hücrelerinin koruyucu kalkan görevi gören proteinler üreterek bakterilerin yayılmasını önlediğini kaydediyor. Uzmanlar, bu koruyucu proteinler taraf...
EMOJİLE

Amerikalı araştırmacılar, deri altında yer alan yağ hücrelerinin koruyucu kalkan görevi gören proteinler üreterek bakterilerin yayılmasını önlediğini kaydediyor.

Uzmanlar, bu koruyucu proteinler tarafından üretilen antimikrobiyallerin ise bakterilere karşı acil savunma mekanizması oluşturduğunu vurguluyor. Böylece bağışıklık sisteminin onarıcı beyaz kan hücreleri, yaralı bölgeye ulaşmak için zaman kazanmış oluyor.

Antibiyotiğe dirençli bakterilerin yol açtığı hastalık, en yaygın deri enfeksiyonlarından biri.

California Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi’nde fareler üzerinde yapılan araştırmada, deri enfeksiyonu olan farelerde, yağ hücrelerinin boyutlarının büyüyerek sayılarının arttığını gözlemledi.

Voa’nın haberine göre farelerin vücutları, enfeksiyona maruz kalmalarının üzerinden bir kaç saat geçmeden CAMP adı verilen, yüksek oranda antimikrobiyel peptit üretti.

CAMP adı verilen bu bakterilere karşı koruyucu kalkan olabilen bu maddenin insan vücudunda çok az görüldüğü durumlarda viral enfeksiyonlarla daha sık karşılaşılıyor. Ancak uzmanlar, CAMP’nin çok yüksek olduğu durumlarda otoimmün hastalıklarının görülme olasılığının da yüksek olduğuna işaret ediyor.

Uzmanlar, bu yeni bulguların, özellikle diyabet gibi deri enfeksiyonlarının sık görüldüğü hastalıklarda, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik ilaç üretilebilmesini sağlayabileceğini kaydediyor.