Vücuttaki benler kanserin habercisi olabilir!

Bilimsel Çalışmalar
Vücudumuzda bulunan benler için zararsızdır deyip geçmeyin. Hiç ummadığımız o ‘ben’ sizi, sonu ölümcül hastalıkla karşı karşıya getirebilir. Gerçekten vücudumuzdaki bazı benler kanserin ha...
EMOJİLE

Vücudumuzda bulunan benler için zararsızdır deyip geçmeyin. Hiç ummadığımız o ‘ben’ sizi, sonu ölümcül hastalıkla karşı karşıya getirebilir. Gerçekten vücudumuzdaki bazı benler kanserin habercisi olabilir mi?

İnsan vücudun da deride doğumdan sonra veya doğumda oluşan kahverenği renkten meydana gelen lekeler halk dilinde ‘ben’  diye, tıp dilinde ise ‘Melanositik nevüs’diye adlandırılıyor.
Her insanın vücudunun çeşitli yerlerinde birden fazla ben bulunuyor. Çoğu zararsız ve yaşam boyunca değişmeden kalabilen benler kimi zaman önemsiz lekelerden oluşurken, kimi zaman ise kanserin habercisi olabiliyor…

Var olan bir benin boyutundaki, şeklindeki ve rengindeki değişiklikler, sınırlarının girintili çıkıntılı olması, neden yokken kanaması, üzerinde doku kaybının gelişmesi, hızla büyümesi, etrafında beyazlaşma olması, kaşınma ve ağrı gibi belirtilerin izlenmesi, özellikle 40 yaşından sonra yeni benlerin ortaya çıkması ‘melanoma’ kanserinin  ilk işaretleri olabileceğini söyleyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anadibilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bengü Nisa Akay sözlerine şöyle devam ediyor;

"Doğumsal benler doğumda veya erken bebeklik döneminde ortaya çıkan benlere verilen isimdir. Yeni doğanların % 1-2’sinde bulunur. Pek çok doğumsal ben küçüktür ve melanom gelişimi açısından düşük risk taşır. Benin boyutu arttıkça melanom gelişme riski artar.  Displastik benler atipik benler olarak bilinir. Vücutta herhangi bir yerde ortaya çıkabilirler. Ancak  daha çok sırt ve güneş gören alanlarda izlenir. Boyutları genellikle sıradan benlerden biraz daha büyük olup sınırları düzensizdir. Ben, pembeden koyu kahverengiye kadar, renkte farklı varyasyonlar gösterebilir. Displastik beni olan ve kişisel veya ailesel melanom hikayesi bulunmayan kişilerde melanom gelişme riski normal populasyon ile karşılaştırıldığında 7-27 kat artar. Risk kişisel veya ailesel melanom hikayesi olanlarda daha da artar " dedi.

Eğer vücudunuzda 50 veya üstü,  küçük boyutlu  ya da normal görünümde beniniz varsa, veya çapı en az 5 mm olan 5 veya üstünde normal görünümlü beniniz varsa, melanom gelişimi açısından genel populasyonla karşılaştırıldığında 3 kat fazla risk taşıdığınızı söyleyen Akay,  "Melanom genellikle var olan benler üzerinden gelişir. Bu nedenle çok sayıda ben bulunması melanom gelişme riskini artırır.  Bütün bunların dışında beyaz tenli, renkli gözlü, çilli,  kızıl saçlı, güneşe duyarlılık yaratan hastalığı olanlarda melanoma riski daha fazladır" dedi.

BENLERİN ARTIŞ NEDENİ GÜNEŞ IŞINLARI!
Güneş ışınları içimizi ısıtıp bize enerji verip kemiklerimiz içinde gerekli vitaminleri sağlarken bir yandan da melanoma kanserini tetikliyor. Özellikle çocukluk çağında geçirilen güneş yanıkları melanoma gelişme riskini arttırdığını belirten Akay,  "Çok sayıda beni olan kişilerin güneşten korunması, güneşin etkili olduğu saatlerde kendilerini korumalı, güneşten koruyucu kremler kullanmalılar" dedi.

BENLER HAYATIMIZDA TEHLİKE Mİ?
Halk arasında "bene dokunulmaz, bıçak değmez" gibi bir inanışın olduğunu söyleyen Akay, Bu düşüncenin hiçbir geçerliliği yoktur.   Et benleri yakılabilir (elektrokoterizasyon) veya dondurulabilir (kriyoterapi), fakat normal benlere bu işlemler yapılamaz, ancak cerrahi işlem ile çıkarılabilir. Epilasyon veya kozmetik amaçlı lazer yaptıran bireylerin benlerinin üzerini mutlaka kapatması gerekir" dedi.
Vücutta çok sayıda beni olan hastaların bu benlerin tamamının çıkarılmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Akay, ”Gereksiz cerrahi işlemler sonrası çıkarılan benlerin olduğu deride skar oluşumu gibi bir takım kozmetik problemler gözlenebilir. Bu nedenle dermatoskopi denen bir aletle bakılarak ancak şüpheli görülen benlerin çıkarılması gerekir”. dedi.

HANGİ TİP BENLER ALDIRILMALI?
Birden fazla reznk içerenler veya alacalı bir renge sahip olanlar
Üzerinde yara açılan, kanamaya meyilli benler
5 mm’den büyük olanlar
Sıkça tahriş olanlar benler
Etrafı kızaran benler

Zaman içerisinde belirgin fiziksel değişiklik gösteren benler

haber7.com