Vitiligo Nedir?

Bilimsel Çalışmalar
Vitiligonun en belirgin sonucu cildin pigment üretemediği alanlardaki beyaz lekelerdir. Vitiligo çok ciddi sıkıntılar aratan bir hastalık değildir ancak uzmanlar hala teşhis, tanı ve tedavi yöntemleri...
EMOJİLE

Vitiligonun en belirgin sonucu cildin pigment üretemediği alanlardaki beyaz lekelerdir. Vitiligo çok ciddi sıkıntılar aratan bir hastalık değildir ancak uzmanlar hala teşhis, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında araştırmalar yapmaktadır.

Saç, göz ve cildimizde renk pigmenti olan melanin bulunur. Bu madde sürekli olarak yenilenir ve melanosit adı verilen hücreler tarafından üretilir. Melanositler gerekli miktardaki melanini hücrelere ulaştırır. Vitiligo hastalarında bu süreç kesintiye uğrar.

Bilim adamlarına göre vitiligo melanositleri açıklanamayan bir şekilde yok etmektedir. Bu nedenle otoimmün bir rahatsızlık olarak sınıflandırılır, çünkü herhangi bir dış etmenin buna sebep olmadığı görülmektedir.

Otoimmün rahatsızlıklarda vücut, kendi hücrelerini düşman olarak belirler ve onlara saldırır. Bağışıklık sistemindeki bozukluk nedeniyle kendi hücrelerini yok etme eğilimindedir. Vitiligo hastalığında da melanositler yok edilir.

Vitiligonun en yaygın belirtisi açık renkli ve beyaz “yama” şeklindeki lekelerdir. Bu lekeler vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Özellikle yüz, ense, boyun, eller ve ayaklar gibi en çok güneşe maruz kalan yerlerde görülür.

Vitiligo olduğunu düşündüğünüz lekeleriniz varsa hemen bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Dermatologlar tarafından teşhis çok önemlidir. Çünkü vitiligonun çeşidini ve uygun tedavi yöntemini ancak bir uzman tasdik edebilir. Vitiligo tedavi yöntemleri arasında ışın terapisi, ağız yoluyla alınan ilaçlar ve güneş ışınlarına karşı yoğun bir koruma programı dahil edilebilir.

Vitiligonun yaşlılardan çok genç yaştaki bireyleri etkiliyor olması uzmanları, psikolojik etmenlere yönlendirmiştir. Depigmentasyon denilen ciltte renk değişikliği yaşayan bir birey kendini hasta, engelli ve itici hissedebilir. Bu nedenle doktorlar tedavi yöntemlerinin yanı sıra ruhsal desteğin de gerekli olduğunu düşünmektedir.

Vitiligo depigmentasyon nedeniyle görülebilecek diğer hastalıkların da habercisi olabilir. Anemi(kansızlık), lupus ve hipertiroidizm vitiligolu kişilerde sık rastlanılan rahatsızlıklardır. Vitiligo kesinlikle bulaşıcı değildir. Ancak ufak bir etkisi de olsa genetik faktörler de hastalığın seyrinde rol oynayabilir.

Milliyet