Üzüm Pekmezi Çocukların Zekâsını Artırıyor

Bilimsel Çalışmalar
Tıp mütehassısları, 0-5 yaş arası çocukların, demir eksikliğinden etkilenen yaş grubunu oluşturduğunu, demir eksikliği olan 2 yaşından küçük çocuklarda uyum ve muvazene problemleri görüldüğünü açıklad...
EMOJİLE

Tıp mütehassısları, 0-5 yaş arası çocukların, demir eksikliğinden etkilenen yaş grubunu oluşturduğunu, demir eksikliği olan 2 yaşından küçük çocuklarda uyum ve muvazene problemleri görüldüğünü açıkladılar.

Çocuklara şeker yerine üzüm pekmezi verilmesi gerektiği ifade edilerek, “demir eksikliği olan çocuklar daha içe kapanık ve çekingen davranırlar. Demir eksikliği, çocuğun etkileşime geçmesini önleyip öğrenme yetisine mani olabildiği gibi, zihnî yeteneklerini de köreltebilir. Bebeklik ve küçük çocukluk döneminde demir eksikliği, bilişsel gelişimi geciktirip, zekâ düzeyini yaklaşık 9 puan geriletebilir” denildi.

Halk arasında “kansızlık” olarak bilinen demir eksikliğinden çocukları korumak için üzüm pekmezinin çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, ayrıca C vitamininin rolünün de büyük olduğunu, çocuklara demir yönünden zengin olan et, karaciğer, yumurta, dalak, balık ve kuru baklagillerin mutlaka yedirilmesi gerektiğini belirttiler.

Havaların soğumasıyla, vücudumuzun enerji ihtiyacının arttığı şu günlerde tabiî bir besin olan pekmez de sofralarımızda yerini almaya başladı. Pekmez ihtiva ettiği vitaminler, mineraller ve doğal şekerlerle sağlığımıza bir çok katkı sağlar.

Kimi çok severek tüketir, kimi ağzına bile sürmez. Özellikle bebek ve çocukların, hamile ve emziren annelerin, diyet yapanların ve ağır işlerde çalışanların beslenmesinde önemli bir yer tutar. Tadını sevmesek de ilaç niyetine her gün düzenli olarak bir-iki kaşık pekmez içmekte fayda var.

Yurdumuzda çok çeşitte ve bol miktarda yetişen, severek tüketilen üzümün sağlık açısından yararlarına her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Bu faydalı meyvenin pekmezi de son derece yararlıdır.

İçerdiği glikoz ve fruktoz şekerleri doğal olduğundan hızlı bir şekilde kana karışarak enerji sağlar. Özellikle glikoz beyin sağlığı ve gelişimi bakımından çok önemlidir. Çünkü beyin enerji kaynağı olarak glikoz kullanır. Bu sebepledir ki, pekmez, beyin gelişimini henüz tamamlamamış olan bebek ve çocukların beslenmesinden eksik edilmemelidir.

Üzüm pekmezinde vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden olan demir de bol miktarda bulunur. Üstelik vücudumuza besinlerle aldığımız demirin her zaman emilemeyip, atıldığını düşünürsek; pekmezin değerini daha iyi anlarız. Çünkü pekmezdeki demir vücudun kullanacağı formdadır. Hem de üzümün içeriğindeki asitler, demirin emilimini sağlar.

100 gr üzüm pekmezi 0,15mg B1, 0,15mg B2, 1,4mg niasin ve krom da içerir. B grubu vitaminler, sinir sistemimizin sağlığı için büyük önem taşır. Enerji metabolizmasında büyük rol oynarlar. Özellikle B2 (Riboflavin) şekerin enerjiye dönüştürülmesinde yardımcıdır. Krom da tatlıya olan isteği azaltır.

Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum; kas ve sinir sisteminin sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlayan ve birlikte çalışan bu mineraller üzüm pekmezinde bir aradadır. Ayrıca Potasyum kalp sağlığımız için, Magnezyum da besinlerin vücutta yararlılık göstermesi bakımından oldukça önemlidir.

Bütün bu yararlarından başka, kanı temizleme özelliği de olan üzüm pekmezi karaciğerimiz için vazgeçilmez bir besindir.