Unutkanlık Alzheimer’in Habercisi Olabilir

Bilimsel Çalışmalar
Nöroloji Uzmanı Dr. Yaprak Alper, günlük yaşam işlevlerini etkileyecek düzeyde bellek kaybı ve basit kelimeleri bulmada güçlük çekmenin Alzheimer’in habercisi olabileceğine dikkat çekti. Günümüz...
EMOJİLE

Nöroloji Uzmanı Dr. Yaprak Alper, günlük yaşam işlevlerini etkileyecek düzeyde bellek kaybı ve basit kelimeleri bulmada güçlük çekmenin Alzheimer’in habercisi olabileceğine dikkat çekti.

Günümüzde Türkiye’de 400 bin civarında, dünyada yaklaşık 10 milyon Alzheimer hastası olduğunun tahmin edildiğine dikkat çeken Alper, "Genç nüfusun giderek yaşlanacağı bir ülke olarak Türkiye’de 30-40 yıl sonra bu hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağını söylemek çok da yanlış olmayacaktır" dedi.

Bunama ya da demans olarak bilinen Alzheimer hastalığının, günlük yaşamın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığı olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Yaprak Alper, "Alzheimer’da bir dizi muhtemel etkenler tartışılmakta, fakat hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kalıtımın hastalıkta rolü kanıtlanmış olsa da bilim adamları bunun bütün vakalarda söylenemeyeceğini belirtmektedirler. Ancak son çalışmalara göre anne veya babası Alzheimer’a yakalanmış kişilerin hastalığa yakalanma eğilimi, sağlıklı ebeveynlere sahip kişilere oranla, 3 mislidir. Hem annesi hem de babası hastalıklı kişilerde bu risk 5 misli artar" diye konuştu.

"Hastalığın olmazsa olmaz özelliği unutkanlıktır" diyen Alper, günlük hayattaki unutkanlıkla yaşlılıktaki unutkanlığın bir tutulmaması gerektiğine dikkat çekti.

Uzm. Dr. Alper, Alzheimer hastalığının habercisi olan 10 belirtiyi şöyle sıraladı:

1. Günlük yaşamı etkileyecek düzeyde unutkanlık (özellikle yakın zamana ait olayları ve insan isimlerini hatırlayamama)

2. Günlük işleri yerine getirmekte (örneğin, alışveriş yapma, yemek pişirme ya da bir ev aletini çalıştırma) güçlük çekme

3. Kelime bulmakta güçlük çekme

4. Tarihleri unutma veya bildiği yolları bulamama

5. Karar vermekte (örneğin, giysi seçimi) güçlük çekme

6. Pratik düşünme (hesap yapabilme ya da planlama) becerisinin azalması

7. Sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma (örneğin, gözlüğünü ayakkabı dolabına koyma)

8. Ruh hali veya davranışlarda değişiklik (örneğin, çok çabuk ağlama ya da sinirlenme)

9. Kişilik değişiklikleri (örneğin, çevresindeki insanlardan kuşkulanma ve suçlama)

10. Sorumluluktan kaçınma.

Trt.net.tr