Tubitak’tan Gen ve Hücre Bankası Projesi

Bilimsel Çalışmalar
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Tübitak Marmara Araştırma Merkezi, sanayi ve teknolojinin gelişmesi ve insan aktiviteleri nedeniyle hızla azalan Türkiye’deki biyoçeşitliliğin ve gen kaynakların...
EMOJİLE

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Tübitak Marmara Araştırma Merkezi, sanayi ve teknolojinin gelişmesi ve insan aktiviteleri nedeniyle hızla azalan Türkiye’deki biyoçeşitliliğin ve gen kaynaklarının korunması amacıyla proje başlattı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Tübitak Marmara Araştırma Merkezi, sanayi ve teknolojinin gelişmesi ve insan aktiviteleri nedeniyle hızla azalan Türkiye’deki biyoçeşitliliğin ve gen kaynaklarının korunması amacıyla proje başlattı.

Projenin ilk ayağında Türkiye’deki ’büyük memeli türleri’ arasında yeralan ceylan, geyik, yaban koyun ve keçileri, sırtlan, karakulak vaşak, kurt, ayı ve tilki gibi hayvan türlerinin farklı DNA işaretleri kullanılarak, DNA ve Hücre Bankası oluşturulacak.

Tübitak Marmara Araştırma Merkezi Başkan Prof. Dr. Önder Yetiş yaptığı açıklamada, dünyanın, yakın çevrede görülebilen ve hayal edilebilen çeşitlilikten çok fazla biyoçeşitliliğe ev sahipliği yaptığı belirterek, sanayi, teknoloji, insan aktivileri nedeniyle biyoçeşitliliğin hızla yokolmakta olduğunu vurguladı.

Prof.Dr. Yetiş, tüm dünyanın bu hızlı yokoluş karşısında birlikte kararlar alındığını, Türkiye’nin de üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olduğunu belirterek proje başlatıldığını söyledi.

Bu amaçla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün sahibi olduğu, Tübitak Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün yöneticiliğini yaptığı ’Ulusal Biyoçeşitliliğin ve Gen Kaynaklarının Korunması Hedefleri Doğrultusunda Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması Korunması ve Yönetimi’ projesi başlatıldı.

İŞTE O HAYVANLAR

Dört yıl sürecek olan bu proje ile karaca, dağ ceylanı, kursaklı ceylan, kızıl geyik, alageyik, yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, çizgili sırtlan, karakulak, vaşak, kurt, bozayı, tilki ve çakal türlerinin farklı DNA işaretleri kullanılarak genotip analizleri gerçekleştirilecek.

Popülasyon içi ve popülasyonlar arası genetik çeşitlilik tesbit edilerek dünyadaki veriler ile karşılaştırılacak ve durum tesbiti yapılacak.Gerçekleştirilecek arazi çalışmaları ile de memeli türlerinin Türkiye çapında dağılımına yönelik bir bilgi birikimi oluşturulmasına katkı sağlanacak.

Ayrıya Türkiye’de yaban hayatı için bir ilk olarak proje kapsamında yeralan türler için DNA Bankası ve Hücre Bankası oluşturulacak.

KLONLAMA DA YAPILABİLECEK

Prof. Dr. Önder Yetiş’in açıklamasına göre, proje bitiminden sonra kurulacak bankalar sayesinde biyoteknolojik araştırmaları içeren yaban hayvanlarını klonlama yöntemi ile çoğaltma, hastalık dirençliliği genleri tesbiti, evcil hayvanlara gen transferi gibi yeni çalışmalar da yapılabilecek.

Bu veriler yaban hayatının korunması stratejilerinin oluşturulması veya mevcut stratejilerin revize edilmesine de katkı sağlayacak. Ayrıca elde edilecek bilimsel ve görsel verilerle bir referans kitap hazırlanıp herkesin erişimine açık bir şekilde yayınlanacak.

DHA