Strese Karşı Kendini Kavunla Savun

Bilimsel Çalışmalar
Zayıflamak isteyenlerin, çok terleyenlerin, stresle başı dertte olanların yardımcısı. Kabuğunu et yemeklerinde kullanabilir, çekirdeğini kaynatarak öksürük şurubu yapabilirsiniz. Yaz aylarının güzel m...
EMOJİLE

Zayıflamak isteyenlerin, çok terleyenlerin, stresle başı dertte olanların yardımcısı. Kabuğunu et yemeklerinde kullanabilir, çekirdeğini kaynatarak öksürük şurubu yapabilirsiniz.

Yaz aylarının güzel meyvesi kavunu mevsiminde yiyebileceğiniz gibi, mevsimi geçince kullanmak üzere çekirdeklerinden de faydalanabilirsiniz.

Neler yok ki kavunun bünyesinde; potasyum, sodyum, bol miktarda iyot, krom, çinko, A, B, B1, B2, B3, B6 ve C vitamini, karoten, demir, fosfor, kalsiyum, protein, yağ, karbonhidrat, glikoz ve yüzde 90 oranında su.

100 gramında 31 kalori taşıyan kavun zayıflamak isteyenler için de iyi bir besin kaynağıdır. Kavun, bünyesinde barındırdığı bol miktarda antioksidan sayesinde strese karşı savaşçı bir meyvedir. Ayrıca aşırı terlemeyi azaltır.

Yazın çok terlemekten şikâyetçi olanlar, kavun yiyerek bu problemlerinin çözümüne yardımcı olabilirler. Kavunun çekirdeklerini dilimlerken genellikle ayıklar ve çöpe atarız ama unutmamamız gereken bir şey var, o da kavunun çekirdeklerinin de yenmesinin iç organlardaki yaralara iyi geleceğidir.

Et yemekleriniz kabuğu ile çabuk pişsin: Et yemeği pişirirken tencereye kavunun kabuklarından biraz koyarsanız etin çok daha çabuk piştiğini göreceksiniz.

Kavundan öksürük şurubu: Dünya üzerindeki en iyi öksürük ilacı sudur ama biz yine de kavundaki şifadan öksürük için faydalanacağınız bir şurup tarifi verelim.

Yaklaşık dört su bardağı kaynar suyun içine 100 gram kadar kavun çekirdeği atın, tekrar kaynatmaya başlayın ve su yarısına kadar azalınca kaynattığınız suyu ocaktan alın ve süzün. Elde ettiğiniz kavun çekirdekli suyu bir kerede için. Bu şurup öksürüğe iyi geldiği gibi göğüs ağrılarınızı da hafifletecektir.

Kimlere yasak?: Kavunun fazla miktarda yenilmesi ülser, yüksek tansiyon ve şeker hastalığında yasaktır. Ayrıca çok bekletildiği için yumuşamış olan kavunun asitleşmesinden dolayı bünyeye zararlı olduğunu da unutmamalısınız.

Kavunla gelen lezzet, Sübye: İzmir’e has bir içecek olan sübye, öncelikle kavun çekirdeklerinin kuru iken iyice ayıklanmasıyla yapılmaya başlanır. Kalburda çalkalanıp yeniden en az 1,5 saat ıslanmaya bırakılır. Suda kaldığı süre içerisinde posası yarım saat kadar tokmakla dövülür.

Sonra bire bir buçuk oranında şekerle dövülerek kavun çekirdeği kalmayacak şekilde karıştırılır, macun şeklini alır. Bu hâli yıllarca bozulmaz. Kullanmak istediğinizde ihtiyacınız kadar alın ve bir miktar su ile ıslatın.

Eriyen macunu ince bir elekten veya tülbentten en az dört beş sefer geçirerek sekiz ile on saat arasında kullanın. Tadını çok seveceksiniz. 

Kavun aynı zamanda bir ilaç

Bolca yenildiğinde bağırsakları ve kanı temizler.

Kabızlık çekenlerin de en büyük yardımcısıdır.

İçindeki karotenoid maddesinden kaynaklanan kanser önleyici özelliği olduğu da biliniyor.

Ayrıca kükürt de ihtiva ettiği için egzama türü cilt problemlerine iyi geldiği de tespit edilmiştir.

Kalp krizi ihtimalini azaltan, kansızlığın giderilmesine yardımcı olan, sinirleri yumuşatan, kanın pıhtılaşmasını önleyen, idrar söktüren, karaciğerin temizlenmesine, safra kesesi ve böbrek taşlarının atılmasına da katkıda bulunan kavunun şifasından mevsiminde yeterince yiyerek siz de faydalanın.

Zaman