Ses Kısıklığı Hastalık Habercisi

Bilimsel Çalışmalar
Sesimiz en sık üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle kısılıyor. Bunu, sesin yanlış kullanımına bağlı sebepler izliyor. Nedenler çoğunlukla basit ve geçici olsa da bazı ses kısıklıkları ciddi hasta...
EMOJİLE

Sesimiz en sık üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle kısılıyor. Bunu, sesin yanlış kullanımına bağlı sebepler izliyor. Nedenler çoğunlukla basit ve geçici olsa da bazı ses kısıklıkları ciddi hastalıkların habercisi. Yüksek tonda uzun süre konuşması gereken öğretmen, avukat, çağrı merkezi çalışanı ve pazarcı gibi meslek gruplarında ses kısıklığına sıklıkla rastlanabiliyor.

SES KISIKLIĞININ NEDENLERİ

Enfeksiyonlar: Ses kısıklığının en sık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Enfeksiyon, ses tellerinin yer aldığı bölgede kızarıklığa ve ödeme neden olarak ses kısıklığına yol açıyor. Öksürük refleksi de travmatik ses kısılmasına neden olabiliyor.

Nodüller: İyi huylu kitleler olan nodüller en çok , sesini uzun süre kötü kullanan kişilerde görülüyor. Her iki ses telinde titreşim yerinde nasırlaşma şeklinde kabarıklıklara nodül deniyor.

Polipler: Yine sesin yanlış kullanımına bağlı gelişen akut bir travmadır. Ses tellerinde, ani bir bağırmaya bağlı olarak gelişen kanamalar polip oluşumuna sebep oluyor.

Reflü hastalığı: Mideden gelen asit içeriği, ses telleri bölgesinde ödeme, toksik etkiye yol açarak ses kısıklığına neden olabiliyor. Bu durumda hasta sürekli olarak sesini temizlemek zorunda kalıyor.

Alerji: Özellikle polen döneminde, mevsimsel alerjisi olan alerjik yapılı kişilerde oluşan ödemden dolayı ses kısıklığı görülebiliyor.

Geçmişe ait nedenler: Çocukluk çağında görülen ya da doğumsal nedenlere bağlı bazı hastalıklar da ses kısıklığıyla belirti gösterebiliyor. Ses tellerinin ön kısmının perde şeklinde yapışık olup, birbirinden ayrılmamasıyla oluşan bu hastalıklara çok nadir rastlanıyor.

Papillom: Human Papilloma Virüs ( HPV ) de ses kısıklığının nedenlerinden biri olabiliyor. Genelde doğum sırasında genital floradan gırtlak bölgesine yerleşmektedir. Bu, hastalığın en büyük dezavantajı tekrar etme potansiyelinin yüksek olması. Bu yüzden defalarca lazer cerrahisi geçirmek söz konusu olabiliyor.

Reinke ödemi: Genelde bir paketten fazla sigara içen ve reflüsü olan kadın hastalarda görülen bu hastalık, ses tellerinin titreşiminden sorumlu olan ‘Reinke boşluğu’ içinde sıvı toplanmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Gırtlak (larenks) kanseri: Kötü huylu tümörel kitleler de ses kısıklığının nedeni olabiliyor.

İlaçlar: Tansiyon ilaçları, östrojen içerikli doğum kontrol hapları bazı kişilerin ses tellerinde kurumaya yol açarak sesin kısılmasına ve çatallaşmasına neden olabiliyor.

Emosyonel sebepler: Üzüntü, sıkıntı ve kaygılara bağlı olarak ufak bir ses kısıklığından, tamamen ses çıkmamasına ( afoni ) kadar şiddetlerde ses bozuklukları görülebiliyor. Ses kısıklığının nedeni basit bir enfeksiyon olabileceği gibi, hızlı müdahale edilmesi gereken bir hastalık grubuna da dahil olabiliyor. Bu yüzden bir-iki haftanın üzerinde devam eden ses kısıklıklarında mutlaka KBB muayenesi yapılmalıdır.

Doç.Dr. Faruk Ildız