Sağlıklı bronzlaşma diye bir şey yoktur

Bilimsel Çalışmalar
Haber: Zuhal Erkek Yazın gelmesiyle birlikte güneş ışınları kendini göstermeye başladı. Hatta öğle saatlerinde dışarıda olmak zorunda olanlar için sıcak çekilmez olabiliyor. Özellikle açık tenli&...
EMOJİLE

Haber: Zuhal Erkek

Yazın gelmesiyle birlikte güneş ışınları kendini göstermeye başladı. Hatta öğle saatlerinde dışarıda olmak zorunda olanlar için sıcak çekilmez olabiliyor. Özellikle açık tenli kişiler güneşin altında birkaç dakika bile kalsalar hemen kızarıyor ve bu durum güneş yanıkları ile sonuçlanabiliyor. Bizler de on5yirmi5 olarak Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Filiz Altıoğlu Çığ ile güneş yanıklarını ve bronzlaşmanın sağlıklı olup olmadığını konuştuk. 

Her Yaştan İnsanın Güneşlenmeye İhtiyacı Vardır

Güneş ışınlarının D vitamininin dönüşümü için gerekli olduğunu belirten Uzman Dr. Filiz Altıoğlu Çığ, başta kemikler olmak üzere kalsiyumun faydalı hale geçmesine aracılık edeceğini belirtti. Aynı zamanda her yaştan insanın uygun saatte ve sürede güneşlenmeye ihiyacı olduğunu söyledi.

Bronzlaşma konusunda açıklamalarda da bulunan Uzman Dr. Çığ, sağlıklı bir bronzlaşmanın mümkün olmadığını, bronzlaşmanın bir deri hastalığı olduğuna da dikkat çekti. Cilt yapısına göre güneşten en hızlıca etkilenen cildin koyu tenliler olduğunu belirten Çığ, açık tenlilerin güneşten çok daha fazla zarar gördüğünü ifade etti. Dermatoloji Uzmanı Çığ güneşten korunma yollarını şöyle özetledi:

               -Güneşten neden korunduğunuz bilin. 

               -Uygun kıyafet seçimi yapın (şapka, beyaz renkli sıkı dokunmuş kumaştan elbise,)

               -Uygun vakitlerde güneşlenin

               -Mutlaka güneş koruyucu kullanın

               -Çocukları güneşten korumada titiz davranın

Hangi Cilde Kaç Faktör Koruyucu?

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunma konusunda güneş kremi kullanımına da değinen Çığ, "Ortalama 15 faktör güneşten koruyucu bizi sabah, öğle ve ikindi olmak üzere yüzde 90 oranında korur. Ayrıca denize girip çıktıktan sonra güneş kreminin kullanımının tekrarlanması ve şemsiye altında güneşlenmiş olsanız bile mutlaka kullanılması gereklidir" dedi.

Güneş Yanıklarında Ne Yapılmalı?

‘Güneş yanıkları konusunda neler yapılmalı’ diye sorduğumuz Uzman Dr. Çığ, bu konuda şunları öneriyor: "Güneş yanıklarında ilk olarak doktora başvurun. Doktora başvurulamıyorsa bol sıvı tüketilmeli, bol miktarda nemlendirici kullanılmalı ve asprin ya da ağrı kesici alınarak ağrının hafifletilmesi sağlanmalıdır. "

on5yirmi5.com