Pazarda Satılan İnsülin Lahana

Bilimsel Çalışmalar
Lahana neden mi emsalsiz? Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin mide, bağırsak iç yüzeylerini koruyup o bölgelerdeki yaraları hemen iyileştirmesinden tabii ki! En önemlisi, lahana insülin g...
EMOJİLE

Lahana neden mi emsalsiz? Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin mide, bağırsak iç yüzeylerini koruyup o bölgelerdeki yaraları hemen iyileştirmesinden tabii ki! En önemlisi, lahana insülin görevi gören bir sebze.Birinci sınıf iyileştirici özelliği olan ve eczanelerde satılmaya layık bu bitkiyi bütün manavlarda ve pazarlarda bulabilmemiz hepimiz için çok büyük nimet. Lahana, havuç, maydanoz ve kemik suyuyla yapılan bir çorbaya kim hayır diyebilir ki!

Amerika’da yıllarca süren bir araştırmada lahananın ülsere iyi geldiği sonucunu elde ettiklerini okuyunca gülümsedim. Çünkü babaannem, bunu yıllar öncesinden gelen bir kültürle bize zaten aktarmıştı. Ülseri olanlar sabah aç karnına ve akşam uyumadan bir bardak çiğ lahana suyu içerlerse ve bu küre birkaç ay devam ederlerse büyük faydalar görüp şaşıracaklardır.

Lahanayı kaynatıp suyunu için, hem idrar söktürür hem de sesiniz kısıldığında faydalı olur. Fazla vitamin kaybına uğramasını istemiyorsanız sofranızda yer verdiğiniz lahanayı bıçakla kesmeyip ellerinizle küçük parçalara bölünüz. Lahanaların içine biraz maydanoz, karabiber, tuz ve çok az hakiki zeytinyağı ve limon ekleyip salata olarak da yiyebilirsiniz. Çiğ lahana göze de kuvvet verir. Kansızlığa bire birdir. Ayrıca suyunu sıkmak için şimdi neredeyse her evde bulunan mutfak robotlarından yoksa ülser için bu şekilde çiğ tüketmeniz tavsiye edilir.

En önemlisi lahanada insülin (kan şekerini ayarlayan hormon) görevi yapan madde olduğunu biliyor muydunuz? Yemekten önce bir miktar çiğ lahana yerseniz kandaki şeker seviyeniz düşer.

Hipokrat’ın tavsiyesi

Kaynar suya sokup hemen çıkardığınız lahana yapraklarını ağrıyan bölgelerinize lapa yapıp koyabilirsiniz. Varis, siyatik, adale ağrıları, romatizma için birbirini takip eden günlerde ve aynı zamanlarda uygulayacağınız lahana lapası kürü sizi rahatlatır. Bunun için ikinci bir uygulamayı da şöyle yapabilirsiniz; birkaç lahana yaprağını ütü ile kadife yumuşaklığına gelinceye kadar ütüleyip bu yaprakları ağrılı yerlere tatbik edin.

Lahananın suyunu (taze sıkılmış) bal ile karıştırıp içerseniz ses kısıklığına tıpkı adaçayında olduğu gibi iyi gelir, içine balla beraber karanfil veya tarçın da ekleyebilirsiniz. Yalnızca lahanada bulunan ‘U’ vitamininin yanı sıra B1, B2, A ve C vitaminleri, ayrıca kalsiyum, sodyum fosfor, kireç potasyum ve magnezyum yönünden de lahananın nadirattan bir nimet olduğunu unutmayın. Tıp doktorlarının onun adı ile anılan yemini okudukları Hipokrat, eski kaynaklarda karın ağrısı, sancı, buruntu ve dizanteriye karşı muhakkak lahana yenilmesini tavsiye ediyor.

Borç çorbası

Kış ayları için evimizin vazgeçilmez şifalı çorbalarından biri olan ‘borç çorbası’nı siz de annemin ve babaannemin ortak tarifi ile denediğinizde çocuklarınızın sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.

Tarif çok basit; önce bir miktar kemik veya et suyuna ihtiyacınız olacak. Tencereye az tereyağı koyup iki kaşık salçayla yakmadan birkaç dakika kavurun. Et ya da kemik suyu ve içme suyu ekleyin. Lahana yapraklarını ve bir demet maydanozu kesme tahtasında incecik doğrayın. Yarım kilo kadar havucu da halka halka doğrayıp lahanalar ve maydanozla birlikte kaynayan suyun içine atın. İki bütün kuru soğanı da kabuklarını soyup çorbanıza ekleyin. Çorbanız piştikten sonra soğanları çıkarın. Eğer kıvamlı bir çorba olmasını istiyorsanız, geniş bir kâsenin içine iki kaşık un koyun, kaynayan çorbanızdan iki kepçe kadar alıp pütürsüz hâle gelinceye kadar çırpıp çorbaya ekleyin. Piştikten sonra iki limonun suyunu da içine sıkın, taze maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.

Zaman