”Osteoporoz riski kadınlarda daha fazla”

Bilimsel Çalışmalar
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nigar Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada birçok ülkede yaşlı nüfusun hızla arttığını ifade eder...
EMOJİLE

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nigar Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada birçok ülkede yaşlı nüfusun hızla arttığını ifade ederek, 2000 yılında dünyada 60 yaş üzeri insan sayısının 600 milyona ulaştığını dile getirdi.

Türkiye’de de yaşlı nüfusun hızla arttığına dikkati çeken Dursun, ”Türkiye’de 3,5 milyon yaşlı insan var. Ülke nüfusunun 2025 yılında yüzde 9.7’sinin 65 yaş ve üzerinde olacağını göstermektedir” diye konuştu. Prof. Dr. Dursun, her yıl 18-24 Mart tarihleri arasının ”Yaşlılara Saygı Haftası” olarak kutlandığını hatırlatarak, yaşlılığın, ”hayatın çok özel bir dönemi” olduğunu kaydetti.

Yaşlılıkla birlikte birçok hastalığın ortaya çıktığını dile getiren Dursun, şöyle konuştu:”Ya şlıların takipleri titizlikle ele alınmalı ve önlenebilir hastalıklar bertaraf edilmelidir. Var olan hastalıklar ise tedavi edilmeli, yaşlı insanlara bu tedaviler yapılırken yaşlarına uygun ortamlar ve kolaylıklar sağlanmalıdır. Örneğin önemli bir sağlık sorunu olan osteoporoz, menopoz sonrası kadınlarda ve ilerleyen yaşla birlikte her iki cinste sık olarak görülen bir kemik hastalığıdır. Kemik yıkımının artması veya kemik yapımının azalmasıyla ortaya çıkan bu hastalık, kemik dokusunun zayıflamasına ve kırılganlığının artmasına neden olur. Basit düşmeler ve hatta öksürme gibi bazı fonksiyonlar dahi osteoporozlu kişilerde kırıklara neden olabilir.”
    
Dünyada 200 milyondan fazla osteoporozlu hasta bulunduğuna dikkati çeken Dursun, bu hastaların yüzde 80’inin kadın olduğuna, menopoz sonrası kadınların en az yüzde 30’unda osteoporozun görüldüğüne vurgu yaptı.

Prof. Dr. Nigar Dursun, şunları kaydetti: ”Yapılan araştırmalar, 50 yaş üzerindeki kadınların yarısında, erkeklerin ise dörtte birinde, sonraki yaşamları süresince osteoporoza bağlı kırık gelişeceğini göstermektedir. Diğer sağlık problemleri ile mukayese edecek olursak 50 yaş üzeri kadınlarda bundan sonraki yaşamı süresince kalça kırığı gelişme riski, meme, rahim ve yumurtalık kanserlerinin toplam gelişme riski kadardır. Osteoporoz sıklığı kadınlarda, 50 yaş üzerinde, zayıf, ince, narin yapılı olanlar, erken menopoza girenler, yeterince güneşe çıkmayanlar, sigara, alkol kullananlarla aşırı kafein alanlarda daha fazladır.”

AA