On Binlerce Kişiyi Ölümden Kurtarabilir

Bilimsel Çalışmalar
Amerikalı bilim adamları, Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırmalarında, 24 saat ve üzerinde sürede kalbin çalışmalarını kaydeden elektrokardiyogram (EKG) sonuçlarında, kalp kr...
EMOJİLE

Amerikalı bilim adamları, Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırmalarında, 24 saat ve üzerinde sürede kalbin çalışmalarını kaydeden elektrokardiyogram (EKG) sonuçlarında, kalp krizi geçiren bir hastanın bir yıl içerisinde hayatını kaybetme ihtimali hakkında fikir veren üç sinyal tespit etti.

Bilim adamları, Holter EKG’de bu üç sinyalden biri bulunan hastanın atlatılmış bir kalp krizinin ardından bir yıl içerisinde ölüm ihtimalinin normalden 2 ile 3 kat arttığını gördü. Hastada her üç sinyalin de bulunması halinde ölüm ihtimalinin yüzde 50 yükseldiği kaydedildi.

Sinyaller Mutlaka Bilgisayar Programıyla da Değerlendirilmeli

4557 kalp krizi hastasının Holter EKG’sini ve bir yıldan fazla bir süre sağlık durumlarındaki değişikleri inceleyen bilim adamları, ancak bu sinyallerin kesinlikle dikkat çekici olmadığını, dolayısıyla sadece EKG sonucuna bakarak görülemediğini, mutlaka bir bilgisayar programı yardımıyla bu değerlendirmenin yapılması gerektiğini vurguladı.

Sinyallerden birini, kalp atışlarındaki, ancak uzun dönemli karşılaştırmalarda fark edilebilen, aslında normal gibi görünen, çok hafif varyasyon oluşturuyor. İkinci sinyal, kalp ritmindeki değişikliklerle ilgili.
Üçüncü sinyal ise hastanın EKG’si ile aynı hikayeye sahip diğer hastaların EKG’leri arasındaki sapmayı dikkate alıyor.

Hastanelerde kalp krizinin ardından 24 saatlik EKG kaydının zaten rutin olduğunu ifade eden bilim adamları, sadece kaydı bu sinyalleri görecek şekilde değerlendirecek bir bilgisayar programına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kalp krizinin ardından yaygın olarak ritim bozukluğu görülüyor. Bu ve benzer komplikasyonlar nedeniyle kalp krizi geçirmiş hastalar bir yıl içerisinde hayatını kaybedebiliyor.

Trt.net.tr