Ofis çalışanlarını tehdit eden ağrı

Bilimsel Çalışmalar
Sürekli masa başında oturan ve diz ağrıları çeken ofis çalışanlarına önerilerde bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mirza Zafer Dağtaş, diz ağrılarının günümüzde yaşam tarzından dolayı art...
EMOJİLE

Sürekli masa başında oturan ve diz ağrıları çeken ofis çalışanlarına önerilerde bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mirza Zafer Dağtaş, diz ağrılarının günümüzde yaşam tarzından dolayı artış gösteren hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Uzun süre oturarak çalışanlarda en az yılda bir kez atak tarzında diz ağrısı görüldüğünü belirten Dağtaş, "Günde 8-10 saat hareketsiz oturan insanlarda kalça ile diz arasındaki vücudun en uzun ve en büyük kasında ciddi zayıflamalar görülüyor. Bu kastaki zayıflama diz kapağının altındaki ana uyluk kemiğine sürtünmesine neden olup ağrılara sebep oluyor. Ayrıca sürekli dizi bükülü tutmak, diz kan akımını yavaşlatıp diz kıkırdaklarını zayıflatır. Başlarda az sıklıkta olan bu diz şikayetleri giderek ilerleyip erken yaşta kireçlenmelere ve şiddetli ağrılara neden olur. Tedavileri zor ve ciddi iş gücü kayıplarına yol açan bu durumun aslında en önemli tedavi yöntemi korumadır ve sadece bu ağrılar ya yeni başladığında ya da hiç oluşmadan riskli gruplar bilinçlendirilmeli ve gerekli egzersizler yapılmalı" uyarısında bulundu.

YARIM SAATE BİR DİZLERİN POZİSYONUNU DEĞİŞTİRİLMELİ
Op. Dr. Dağtaş, diz ağrısından korunma hakkında ise, "Hafta da en az 3 defa yarım saatlik düz yürüyüşler ağrıları geçirir. Ayrıca her 2 saatte bir 5 dakika kalkıp ofis içinde kısa yürüyüş yapılmalıdır. Hatta mutlaka her yarım saatte bir dizlerin pozisyonu değiştirilmelidir. Öğle aralarında ofisteki koltuktan kalkıp en yakın kafedeki koltuğa oturan hareketsiz hayatlara biraz yürüme katmanın faydası büyük olacaktır" diye konuştu.

Yeterince havalandırılmayan çalışma ortamları, desteksiz dik merdivenler, ergonomik olmayan masa ve sandalye mesafeleri de ciddi diz ağrılarına sebep olabiliyor. Dr. Dağtaş’ın verdiği bilgilere göre, çalışma ortamındaki ani ısı değişiklikleri dizlerde düşük direnç noktası yaratıp ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açıyor. Ayrıca kronik stres, sigara ve fastfood tipi beslenme de diz sorunlarının ortaya çıkmasında etkili.

NTV