Neden Sivilce Çıkıyor?

Bilimsel Çalışmalar
Hastalıkların birçoğunun cilt bozukluğuna yol açtığını belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neslihan Kurtulmuş, cildimizde sık görülen sivilciler, tüylenme, yağlanma, saç...
EMOJİLE

Hastalıkların birçoğunun cilt bozukluğuna yol açtığını belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neslihan Kurtulmuş, cildimizde sık görülen sivilciler, tüylenme, yağlanma, saç dökülmeleri, koyu ve açık renkli lekelerin arkasında hormonal hastalıkların bulunabileceğini belirtiyor.

Doç. Dr. Neslihan Kurtulmuş, temelinde hormonal hastalıkların yattığı bu cilt rahatsızlıklarının tedavi edilebilmesi için önce asıl sorunun tedavisinin şart olduğunu belirterek, bu konuda merak edilenler hakkında şu bilgileri veriyor:

HANGİ BELİRTİ, HANGİ HASTALIĞI İŞARET EDİYOR?
Belirtiler: Sivilce, yağlanma, kıllanma varsa polikistik over hastalığından kaynaklanıyor olabilir.
Bu belirtiler vücutta prolaktin hormonunun yükseldiği durumlarda da görülebiliyor. Bu kişiler uzun süre cilt hastalıkları uzmanlarına gidiyorlar. Aslında sorunlarının altında yatan neden, hormonlar olabiliyor. Uzmanların tavsiyesiyle endokrinoloji uzmanlarına yönlendirilip eş zamanlı olarak hormonal sorun giderilmeye çalışıldığında tedavide istedikleri sonucu elde edebiliyor.

ŞEKER TEDAVİ EDİLMEYİNCE DE DÜZELMİYOR
Belirtiler: Yaralarda geç iyileşme, kaşıntılar, ciltte yer yer koyulaşma, tırnaklarda kabalaşma, kalınlaşma, soyulmalar olabilir. Ciltte ortaya çıkan bu sorunlar diyabet (şeker) hastalığının habercisi olabiliyor. Hastalık ilerleyince daha farklı bulgular da ortaya çıkabiliyor.
Diyabet Hastalığı: Eğer şeker hastalığını tedavi etmezsek, ciltteki sorunlar da giderilmemiş olur. Hem şekere yönelik, hem de cilde yönelik tedaviyi birlikte yürütmek gerekir. Şekeri kontrol altına allındığı halde cilt, saç, tırnakla ilgili sorunlar devam ediyorsa cilt hastalıkları uzmanın tedavisi gerekebiliyor.

TİROİD AZ DA ÇOK DA ÇALIŞSA CİLT HASARLANIYOR
Belirtiler: Tiroid bezi eğer çok çalışırsa ciltte incelme oluyor, kolay zedeleniyor, tırnaklar inceliyor ve kırılıyor, saçyan dökülüyor. Eğer yavaş çalışırsa da ciltte kalınlaşma, kabalaşma, geçmeyen kaşıntılar, tırnak soyulması, kaşların ve vücut kıllarının dökülmesi gibi sorunlar oluşuyor.
Tiroid Hastalığı: Geçmeyen kaşıntılar, cilt kalınlaşması, kuruması tiroid hastalıkları ile ilgili olarak ortaya çıkıyor, ayrıca “Vitiligo” denilen ciltte belirgin beyaz lekelerin oluşmasıyla görülen bir başka hastalık daha var. Tiroid az çalışırsa ilaç tedavisi (tiroid hormonu) verilyor. Bezin çok çalışması halinde de aşırı hormon yapımını durduracak tedavilerin verilmesi gerekiyor.

BU ÜÇ HORMON YÜKSEKSE SORUN OLUYOR
Testosteron ve prolaktin fazlalığı meydana geldiğinde, yağ bezleri ve kıl kökü uyarılır.  Yağ bezlerinin aktiflenmesi sonucunda da yağlanma ortaya çıkar, sivilceler oluşuyor. Aynı şekilde ‘Kortizol’ hormonunun aşırı salgılanmasına yol açan hastalıklarda cilt altı dokusu inceliyor, ciltte kolay morarma oluyor, cilt altı kanamaları, yaraların daha kolay gelişmesi, kıllanma, yağ dokusunda artış gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Ciltte mor renkli çatlaklar görülebiliyor.

HORMON HASTALIKLARI İLACA İYİ CEVAP VERİYOR
Hormon tedavilerinin genellikle yüz güldürücü olduğunu, birçoğunun ilaçla tedavi edilebilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Doç. Dr. Neslihan Kurtulmuş, tedavi hakkında şunları söylüyor:
“ Birçoğunda ilaç verip sorunu düzeltebiliyoruz. Hormon hastalıkları ya hormonun artışıyla, ya azalmasıyla ortaya çıkıyor. Eğer arttıysa bu artışı durduran ilaç veriyoruz, azalmışsa azalanı gideriyoruz. Hormon hastalıkları ilaç tedavisine iyi cevap veriyor. Cevap vermeyen çok azdır. Bir kısmında ameliyat gerekebiliyor. Hücrelerde değişime neden olan karmaşık mekanizmalar var. Bazı genetik yapıları taşıyan kişilerde, hormonal hastalıklara olan eğilim artar. Virüslerden, stresten kaynaklı nedenler ve dışarıdan alınan ilaçlarla tetiklenebilir. Günlük hayattaki bazı faktörler de etkili olabiliyor. Bazı kişileri kilo almak etkiliyor, yağ dokusu artınca yağ dokusundan salgılanan maddeler hormonların dengesini bozuyor. Bunlar da olayın ortaya çıkmasına neden oluyor.”
 

Haber Türk