Mısır Şurubundaki Korkunç Tehlike!

Bilimsel Çalışmalar
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Uzman Doktor Yavuz Dizdar’ın Vatan Gazetesi’ne yaptığı açıklamada hazırladığı “Şeker Raporu”nun sonuçlarını anlattı....
EMOJİLE

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Uzman Doktor Yavuz Dizdar’ın Vatan Gazetesi’ne yaptığı açıklamada hazırladığı “Şeker Raporu”nun sonuçlarını anlattı. Rapor, nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) diyabet ve pankreas kanserine neden olduğuna ilişkin bilimsel verilerin analizini içeriyor.

Raporda şekerleme, bisküvi ve çikolatalar ile pek çok gıda ürünlerinde kullanılan nişasta bazlı şekerlerin (Mısır şurubu) kansere davetiye çıkardığı vurgulanıyor ve bu ürünlerin kullanılmaması konusunda vatandaşlar uyarılıyor. Bu durumun diyabet başta olmak üzere, metabolik sendrom olarak adlandırılan hastalık tablosunu artırdığını söyleyen Dizdar, bununla birlikte çok miktarda früktoz alımının ülkemizde de aşikar olduğu gibi pankreas kanseri başta olmak üzere pek çok organda kanser oluşumunu tetiklediğini ifade etti.

Mısır Şurubu Türkiye’de Daha Fazla Kullanılıyor

Çağın beslenme konusundaki en tehlikeli ve görünmez sorunlarından biri olan mısır şurubu hakkında Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez ise şunları kaydetti:

“Dışarıda yapılan hamur işi tatlıların büyük bir kısmı, mısır şurubundan elde edilen şeker ile yapılmaktadır.

Bu şurubun ticari açıdan tercih edilmesinin en önemli nedeni, daha ağır kıvamlı olduğu ve daha fazla tatlandırıcı özelliği (10 ila 100 misli arasında) bulunduğu olduğu içindir.

Özellikle kalp hastası olanların, dışarıdan ticari olarak tatlandırılmış hamur işi tatlıları kesinlikle tüketmemeleri gerekmektedir. Eğer dışarıdan tatlı alınıyorsa, mısır şurubu kullanılıp kullanılmadığı mutlaka sorulmalıdır. Mısır şurubu için Amerika’da kullanılan kota yüzde 2.5 -3 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 30’a çıkarılmıştır. Evde yapılan tatlıların mümkünse pancar şekeri kullanılarak yapılması gerekir.”