Mayalı yiyeceklere dikkat!

Bilimsel Çalışmalar
‘Sabahları uyanamıyorum’, ‘sürekli yorgunum’, ‘kaslarım ağrıyor’ diyenlerin hastalığı ‘fibromiyalji’ özellikle kadınları esir alıyor. Dengeli beslenme ve açık havada yürüyerek bu hastalığı durdurabili...
EMOJİLE

‘Sabahları uyanamıyorum’, ‘sürekli yorgunum’, ‘kaslarım ağrıyor’ diyenlerin hastalığı ‘fibromiyalji’ özellikle kadınları esir alıyor. Dengeli beslenme ve açık havada yürüyerek bu hastalığı durdurabilirsiniz.

Akşam’da yer alan habere göre her gün yataktan yorgun kalkıyorsanız ve sizi esir alan ağrılarınızdan kurtulmak istiyorsanız yaz kış yürüyüş yapın ve mayalı gıdalardan mutlaka uzaklaşın. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ruhsan Koç; fibromiyalji ilgili bilgiler verdi: 

– Kas romatizması olarak da bilinen fibromiyalji; yaygın vücut ağrıları ve halsizlik ile kendini gösteren bir kronik ağrı sendromudur. En belirgin özelliği yaygın kas ağrılarıdır. Hastaların günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkiler ve iş gücü kaybına neden olur. 

– Yaygın vücut ağrılarının yanı sıra halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, uyku bozukluğu ve dolayısıyla sabah yorgun uyanma ve tutukluk şikayetleri mevcuttur. Sabah yorgun kalkıyorum diyen hasta, gün boyu aynı yorgunluk hissiyle bir şey yapmak istemez. 

EN ÇOK 30-50 YAŞ ARASI 

– Görülme sıklığı kadınlarda yüzde 3-4, erkeklerde yüzde 0.5 olarak bildirilmiştir. Hastaların yüzde 70-80 kadarı kadınlardır. Her yaş grubunda görülebildiği gibi, en sık 30-50 yaş grubunda rastlanmaktadır. 

– Vücudun alt ve/veya üst yarısında ağrılar mevcuttur. Bu hastalarda tipik olarak boyun ve sırt bölgesindeki ağrılara baş ağrısı da eşlik eder. Mide ağrısı, ağrılı âdet dönemleri, kabızlık, nefes almada zorlanma hissi, çarpıntı, zaman zaman ellerde uyuşma, gözlerde ve ağızda kuruluk hissi ve depresif semptomlar şikayetler arasında yer alır. 

SOĞUK HAVALARDA ARTIYOR 

– Özellikle soğuk havalarda ve mevsim değişikliklerinde şikayetlerde artış olur. Soğuk havalarda hastaların şikayetlerinde bariz bir şekilde artış gözlenir. Bu dönemlerde hastalarımızın hayat kalitelerinde ve iş gücünde gözle görülür bir azalma olur. 

– Soğuk havalarda artan yaygın kas ağrıları, halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik şikayetleri için hastalara bu dönemde daha çok egzersiz öneriyoruz. Dengeli beslenmeleri, açık havada yürüyüş yapmaları başlıca önerilerimiz. 

– Egzersiz tedavisi, sıklıkla önerdiğimiz ve hastaların ağrıları yanında günlük yaşam kalitesini de artıran bir tedavi yöntemidir. Kişiye özel fiziksel egzersiz programı düzenlenmeli. 

DEPRESYONLA KARIŞIYOR! 

– Fibromiyalji sendromu; ortak şikayetler nedeniyle depresyonla çok sık karıştırılıyor. Uyku bozukluğu, mutsuzluk, hayattan zevk alamama, isteksizlik ve halsizlik; depresyonla en sık karıştırılan bulgulardır. Bunun dışında iltihaplı romatizmal hastalıklarla da karıştırılabilir. 

KATKILI ÜRÜN TETİKLİYOR

Bazı yiyeceklerin fibromiyaljide ağrıyı tetikleyebileceği tespit edilmiştir: 

– Aspartam içeren yiyecekler ve içecekler 

– Hazır dondurulmuş gıdalarda bulunan MSG (monosodyum glutamat) 

– Şeker ve basit karbonhidratlar 

– Kafein; çay, kahve, kola   

– Maya içeren gıdalar: Bira, şarap, ve salata sosları gibi fermente edilmiş yiyecek ve içecekler, kuru meyveler v.b.

HAFTADA ÜÇ GÜN BALIK

Fibromiyalji hastalarına aşağıdaki gıdalara ağırlık vermeleri tavsiye edilebilir:

– Haftada üç gün balık, keten tohumu, ceviz 

– Omega 3 yağ asit takviyesi 

– Zeytinyağı tercih edilmeli. 

– B,C ve D grubu vitaminler besin takviyesi olarak kullanılabilir. 

– Karbonhidrat tercih edilecek ise tahıllı olanları, çavdarlı ekmekleri ve kepekli makarnalar kararında tüketilmelidir.