Maskeyle Güzellik Pembe Düş!

Bilimsel Çalışmalar
Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinde rol alan Berrin karakterinin pembe maskeli fotoğrafının medyaya yansıması, herkesin gözünü bu maskeye çevirdi. Ancak uzmanlar ürünün içeriğinde sivilce tedavisine yön...
EMOJİLE

Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinde rol alan Berrin karakterinin pembe maskeli fotoğrafının medyaya yansıması, herkesin gözünü bu maskeye çevirdi. Ancak uzmanlar ürünün içeriğinde sivilce tedavisine yönelik etkin madde olmadığını söylüyor.

Sivilceleriyle savaşanların onları yok etmek için denemediği yol yoktur. Çözüm için herkesin söylediğine kulak kesilir, her öneriyi sonucunu bilmeden uygulamaya koyulurlar. Bugünlerde yine sivilceleriyle baş edemeyenlerin başvurduğu bir yol var: Pembe maske.

Tuğba Büyüküstün’den Gamze Özçelik’e, Şeref Sezer’den Zuhal Olcay’a birçok ünlünün kullanmasıyla konuşulmaya başlandı. Ama ürünün patlamasının asıl sebebi Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinin Berrin karakteri, yani Yıldız Çağrı Atiksoy.

Diziyi izleyenler bilir, Atiksoy uzunca bir dönem makyajla bile kapatılamayan sivilceleriyle ekrana geldi. Sonra birdenbire cildi düzeldi. Herkes merak etti tabii bunun sebebini. Tam izleyicilerin "Nasıl olur da Atiksoy bir haftada sivilcelerinden kurtulur?" diye düşündükleri sırada oyuncunun pembe maskeyle çekilmiş fotoğrafları yansıdı medyaya.

Tabii ürün daha o günden patlama yaşadı. Şimdilerde kimi güzellik salonlarında 5 haftalık kürü, bin-bin 500 TL arasında fiyatlara uygulanıyor. İnternette ise 79 TL’ye satılıyor.

Peki, söylendiği gibi gerçekten de pembe maske sivilce problemi yaşayanların derdine derman olur mu? En önemlisi her cilt tipine her maske uygulanır mı?

Sema Hastanesi’nden Uzm. Dr. Serpil Özyılmaz, pembe maskenin sivilce tedavisi yapamayacağını söylüyor. Nedeniyse içinde sivilce tedavisine yönelik etkin madde olmaması.

Pembe maskenin daha çok nemlendirici ve anti aging amaçlı bir ürün olduğunu ifade eden Özyılmaz, "Bu maskenin yanında ekstra bir ürün kullanılarak tedavi sağlanıyor olabilir ancak tek başına etkin bir ürün değil." diyor. Özyılmaz, güzellik salonlarındaki uygulamaların sağlıksız olduğu kanaatinde.

"Bu maskeyi mucize gibi göstermek çok yanlış. Özel karışımlar her cilde iyi gelmeyebilir. Kişisel uygulamalarda içine ne konulduğunu bilemiyoruz. Bir ürünün cilde uygulanması için uzun araştırmalarla ispatlanmış neticeleri olması lazım. Bir ilacın hazırlanması için en az on yıllık çalışma yapılıyor." diyor.

İnternette satılan ürünlerin içeriği belli. Ancak burada da temel sorun tek bir ürünün her cilde uygulanması. Özyılmaz, her ürünün her cilde uygun olmayacağını ifade ediyor. Ona göre özellikle aktif sivilceli hastalarda spesifik bir tedavi uygulamak gerekli.

Aksi takdirde cilt alerjik reaksiyon gösterebilir. Özyılmaz, "Bize gelenlerin çoğu yanlış kozmetik kullanımı sonucunda cildi zarar gören hastalar. Bitkisel ürünleri kullanan birçok kişide bile istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Mesela bir hastam peeling amacıyla elma sirkesini suyla karıştırıp yüzüne uygulamış. İnanılmaz bir yanıkla geldi bana. Üstelik aktif sivilceli bir hastaydı. Böyle hastaların çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Elbette ki maskeler de kullanılmalı ama cilt analizi yapıldıktan ve o cilde en uygun maske hangisi tespit edikten sonra." diyor.

Temel cilt bakımı nasıl olmalı?

Serpil Özyılmaz’ın cildini korumak isteyenlere en önemli tavsiyesi cilt yapılarını bilmeleri. Çünkü kuru, normal ve yağlı ciltlerin kullanacağı ürünler birbirinden farklı.

Yağlı ciltlerde jel köpükleri, kuru ciltlerde ise losyon şeklindeki ürünleri kullanmak daha doğru. Kuru cilde sahip olanlar sabun içeren ürünleri kesinlikle kullanmamalı. Hafif sivilceli olanlara mikro soyucu ürünler fayda sağlarken, aktif sivilceli ciltlerde antibiyotik ürünler daha etkili.

Özyılmaz’ın değindiği bir diğer nokta ise tonik kullanımından sonra cildin mutlaka durulanması. Birçok kişinin makyajını tonikle temizleyip durulamaya gerek duymadığını söyleyen Özyılmaz, bunun büyük bir hata olduğunu ifade ediyor.

Cilt bakımında her şeyden önemlisi nemlendirici kullanımı. Güneş koruyucular da ihmal edilmemesi gerekenler arasında. Özyılmaz, çok açık tenli olmayanlar için 30 faktörlük koruyucuların yeterli olduğu kanaatinde.

Bu ürünleri güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürmek ve her 3 saatte bir yenilemek önem taşıyor. Çocuklar için mineralli ürünlerin tercih edilmesi gerekirken, 30 yaş üzerindeki bireylerin gece ürünleri de kullanması cilt bakımı için fayda sağlıyor.

Karışımlar cildi tahriş edebiliyor

Uzm. Dr. Serpil Özyılmaz: Biz karışım ürünlerini pek önermiyoruz. Çünkü karışımın içindeki maddeler bir araya geldiklerinde bazen etkinliklerini yitirebiliyor, ciltte tahrişe sebep olabiliyorlar.

Piyasada uzun yıllar araştırma yapılarak hazırlanmış ürünler var, onları tavsiye ediyorum. Pembe maskeden herkes aynı sonucu alamaz. Özellikle sivilcesi olanlar için spesifik tedavi yapan bir ürün değil. Daha çok canlandırıcı ve anti aging amaçlı kullanılabilir.

Zaman