Körlük tedavisinde kök hücre umudu

Bilimsel Çalışmalar
Sheffield Üniversitesi’nden bilim insanları, biyolojik olarak parçalanabilen kök hücre disklerini göze yerleştirerek, korneanın şeffaflığını yeniden kazanmayı umuyor. Kök hücreler, farklı özelli...
EMOJİLE

Sheffield Üniversitesi’nden bilim insanları, biyolojik olarak parçalanabilen kök hücre disklerini göze yerleştirerek, korneanın şeffaflığını yeniden kazanmayı umuyor.

Kök hücreler, farklı özelliklerdeki hücrelere bölünerek kendilerini yenileme yeteneğine sahipler. Bilim insanları, bu özellikleri sayesinde göz hücrelerine dönüşecek şekilde tasarlanan kök hücre yerleştirilmesi ile gözün doğal olarak tedavi edileceğini umuyor.

Geleneksel olarak uygulanan kök hücre tedavilerinde, bağışlanmış kornealar göze transfer ediliyor. Ancak bazı durumlarda tedavi gören göz, korneanın yenilenmesi için gereksinim duyduğıu kök hücreleri reddediyor. Yeni yöntemde ise, kök hücre içeren küçük paketlerle donatılmış ve biyolojik olarak parçalanabilen lensler kullanılıyor.

Küçük paketler hem kök hücreleri koruyor hem de hücrelerin sağlayacağı faydayı en üst düzeye çıkarıyor. Kök hücreler olmadan, ince beyaz bir yara korneada oluşuyor ve bazı durumlarda tamamen görüş kaybına neden oluyor. Sheffield Üniversitesi’nden Frederick Claeyssens, yeni yöntemin hem daha iyi hem de daha ucuz olacağını söyledi. Yeni yöntem ilk olarak Hindistan’da denenecek.

AA