Kist Tedavisinde Robot Devreye Girdi

Bilimsel Çalışmalar
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı tarafından düzenlenen "Ege Jinekolojik Endoskopi Sempozyumu’un bu yıl beşincisi gerçekleştirildi. Sempozyuma gösteri...
EMOJİLE

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı tarafından düzenlenen "Ege Jinekolojik Endoskopi Sempozyumu’un bu yıl beşincisi gerçekleştirildi. Sempozyuma gösteri amaçlı getirilen robot standında açıklamada bulunan Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, sempozyumun amacının kapalı ameliyat tekniğinin yaygınlaştırılması olduğunu anlattı. Şendağ, robotik cerrahi uygulanan hastalarla
 
ilgili, "Hastanede daha kısa süre kalıyorlar, daha sağlıklı bir şekilde ameliyat oluyorlar. Bu konuda daha fazla kadın doğum hekiminin yetişmesi gerekiyor. Ne kadar fazla doktor yetişirse, daha fazla hastaya ulaşılır" dedi.
 
"SİMÜLASYON PROGRAMI SANAL GERÇEKLİK SAĞLIYOR"
 
Simülasyon programının gerçeğe uygun olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fatih Şendağ, şunları kaydetti:
 
"Program gerçek ve doğru yaptığın yerleri anlatıyor. El becerilerinizi artırıyorsunuz, bunu gerçek ortamda hastaya uyguluyorsunuz. Gerçeğe uygun bir program. Gerçekten kanama oluyormuş gibi tedavi uyguluyorsunuz. Program size doğru ve yanlış yaptığınız yerleri anlatıyor. Kapalı ameliyat tekniği, gerçeğe uygun bir program. Performansınıza göre geri bildirimlerde bulunuyor. Bu defa kendinizi geliştiriyorsunuz."
 
"DAHA KOZMETİK SONUÇLAR ALIYORUZ"
 
Robotik cerrahide kist ameliyatlarının yapılmasının hastaya avantaj sağladığını belirten Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ , "Hasta hızlı bir şekilde ameliyat oluyor. Ağrısı daha az oluyor. Daha kozmetik sonuçları var. Hedefimiz bir çok hastanın bu konuda bilinçlenmesi. Bu panelleri bu sebeple yapıyoruz" diye konuştu.
 
Türkiye’de robotik cerrahinin daha yaygın kullanılması amaçlı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Şendağ, "Türkiyede bu konuda iyi cerahlar olması gerekiyor.Daha fazla sayıda hastanın bilgi görmesi lazım" ifadelerini kullandı.
 
ASİSTANLAR YARIŞTI
 
Türkiye’de ilk defa "Simülasyon Savaşları" adlı bir program başlattıklarını söyleyen Şendağ, uyguladıkları bu programda, farklı hastanelerden iki asistan takımının becerilerini gördüklerini söyledi. Sempozyumun ardından simülasyon savaşı yapıldı. Yarışmanın jjüri üyeliğini Prof. Dr. Oya Gökmen, Prof. Dr. İskender Sayek, Prof. Dr. Sürer Karabilgin gerçekleştirdi.1.5 yıldır gebe kalamadığı için hastaneye başvuran iki çifte teşhis koymaya çalışan asistanlar, jüri üyelerinin önünde ter döktüler.
 
AA