Kış aylarında kilo almamanın yolları

Bilimsel Çalışmalar
Bu değişimlerle birlikte günlük beslenme alışkanlıklarımızda değişir. Daha çok üşüdüğümüz için vücutta bir enerji açığı oluşur. Beslenmemizde enerjisi daha yoğun yiyeceklere yöneliriz. Özellikle tatlı...
EMOJİLE

Bu değişimlerle birlikte günlük beslenme alışkanlıklarımızda değişir. Daha çok üşüdüğümüz için vücutta bir enerji açığı oluşur.

Beslenmemizde enerjisi daha yoğun yiyeceklere yöneliriz. Özellikle tatlılar ilk sıradaki yerlerini alır. Bunları daha yağlı ve karbonhidratlı yemekler takip eder. Sonrası malum. Kışın faturası tartıda en az 3 – 4 kilo.

Tüm bunların gerçekleşmemesi için kışa iyi hazırlanmak gerekir. Öncelikle hastalıklardan korunmak için C vitamini daha bol besinlere beslenmemizde yer vermeliyiz. Kış meyvelerinden portakal, mandalina iyi birer kaynaktır. Bunların dışında biber, maydanoz soframızdan eksik olmamalıdır.

Gerçek fayda görmek istediğimizde meyveleri ve sebzeleri mevsiminde tüketmek gerekir. Günümüzde her sebzeyi ve meyveyi, her mevsimde görmekteyiz. Mevsim dışı sebze ve meyvelerden uzak durursak daha az hormonlu besin tüketmiş oluruz.

Kış döneminin en önemli besinlerinden biri de balıktır. Omega-3 ve Omega-6 için zengin bir kaynaktır. Çocuklarımız için çok gerekli olan fosfor ve selenyumu da içerir. Taze balığı bol bulabildiğimiz şu mevsimde haftada en az 2 gün balık tüketmeliyiz. Tabi tüm bu olumlu etkilerinden maksimum fayda sağlayabilmemiz için pişirme şekli de önemlidir.

Fırında, buğulama veya ızgara ideal yöntemlerdir. Yanında bol salatayı unutmamak gerekir. Mevsim yeşilliklerinden yapılmış bir salata ve yanında yenilecek 2-3 dilim ekmekle hem sağlıklı, hem dengeli hem de kalorisi düşük bir öğün tüketmiş oluruz.

Kışın gelen kilolara hazırlıksız yakalanmamak gerekir. Acıkmayı daha yoğun hissettiğimiz için ara öğünleri kuvvetlendirmeliyiz. Her ana öğünün arasında küçük ara öğünler koymak gerekir. Bu taze ve kuru meyve olabileceği gibi galeta, grisini gibi mide suyunu çekecek bir karbonhidrat gurubu da olabilir. Tabi tüketilen ölçü önemlidir. 2 porsiyon meyve veya 2-3 grisini ara öğün için yeterlidir. Ana öğünlerde bol karbonhidratlardan uzak durmak gerekir. Fazladan tüketilen ekmek, pilav, makarna tartıda artış olarak kendini gösterecektir.

Tatlı ihtiyaçlarımız için mümkün olduğunca hafif olanlarını seçmek gerekir. Şerbetli, yağlı olanlarından uzak durulmalıdır. Muhallebi, sütlaç, kabak tatlısı, meyveli yoğurt hatta dondurma en uygun tatlılardır. Tabi bunları düzenli olarak her gün tüketmemelidir. Haftada 2-3 gün yeterlidir.

Diğer tüm zamanlarda olduğu gibi kış aylarında da beslenme şeklimiz önemlidir. Yapacağımız küçük değişiklerle menülerimizi daha sağlıklı bir şekle dönüştürebiliriz.