Kimyasalları Hayatınızdan Atın

Bilimsel Çalışmalar
Modern evlerin inşasında ve döşemesinde kullanılan malzemelerde; yapıştırıcılarda, halılarda, boyalarda, PVC pencerelerde, mobilyalarda, tekstil ürünlerinde; temizlik malzemelerinde, oda spreylerinde,...
EMOJİLE

Modern evlerin inşasında ve döşemesinde kullanılan malzemelerde; yapıştırıcılarda, halılarda, boyalarda, PVC pencerelerde, mobilyalarda, tekstil ürünlerinde; temizlik malzemelerinde, oda spreylerinde, parfümlerde, saç spreylerinde, kişisel bakım ürünlerinde ev içi havanız zararlı kimyasal maddeler tarafından zehirleniyor.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, bu kimyasallara maruz kalan astımlı çocukların hayatının kâbusa dönüştüğüne dikkat çekiyor!

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, alerjisi olsun ya da olmasın bu kimyasallara maruz kalan birçok çocukta ve yetişkinde havayolu hassasiyeti oluştuğunu belirtiyor. Alerjisi ve Astımı olan kişilerde ise, bu maddelere fazla ölçüde maruz kalmak astım alevlenmesini de beraberinde getiriyor. Astım alevlenmesine neden olan uyaranların başında kimyasal madde buharı ve sigara geliyor. Astımlı yetişkinler çamaşır suyu, parfüm gibi sık kullanılan kimyasallarla şikâyetlerinin arttığını rahatça ifade edebiliyorken; çocuklar için bunu fark etmek çok daha zor oluyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; astımlı olmayan anne ve babaların, kendi hayatlarına son derece doğal bir şekilde girmiş olan kimyasalların olumsuz etkilerini çocuklarında astım sıkışması olarak gösterebileceğini düşünmediklerini belirtiyor.  Özellikle evlerde ve okullarda hijyen nedeniyle çamaşır suyu, kolonya, anti-bakteriyel el temizleme jeli gibi malzemelerin kullanılmasının bir çok astımlı çocuk için atak ve kabus anlamına geldiğine değinerek, bu maddeleri soluyup, nefes darlığı yaşayan çocuğun çoğu kez gününü revirde tamamlamak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

Kokulu Yapıştırıcılar
Çocukların gelişiminde el becerilerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar çok önemli bir yer tutarken, kullanılan kokulu yapıştırıcıların astım için büyük tehlike oluşturduğunun altını çiziyor. Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, son zamanlarda okul çağında alerjik bronşit /astımı olan çocuk sayısındaki artışın, birçok okulda kokusuz yapıştırıcıların kullanımını gündeme getirdiğini belirtiyor.
 
Nuhoğlu, kapalı ortamlardaki havanın temiz kokmasını sağlamak amacıyla kullanılan oda ve araba spreylerinin zararlarına değiniyor ve çamaşırların yıkanması sırasında kullanılan yumuşatıcıların kurutma işlemi açık havada yapıldığında sorun yaratmadığını; kışın ev içinde kalorifer petekleri üzerinde kurutmanın kimyasal buharı oluşturduğunu ve astımlılar için en güçlü atak tetikleyicisi olduğunu sözlerine ekliyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu astım hastalarının ev havasını temiz tutmak için, ev inşasında mümkün olduğunca ahşap malzeme kullanılmasını, boya ve yapıştırıcılarda su bazlı kokusuz malzemelerin seçilmesini, evlerde boydan boya halı kaplama tercih edilmemesini, ev temizliğinde doğal sabun kullanılmasını veya kimyasal sıvı temizleyicilerin kokmayacak şekilde az kullanılmasını, hijyen için çamaşır suyu kullanılmamasını, çamaşırların ev içinde kurutulmamasını ( ev dışında veya kurutucularda kurutulması), oda ve araba parfümleri kullanılmamasını, ev içinde kişisel parfüm ve saç spreyi sıkılmamasını, ev içinde hiç bir odada sigara vb tütün ürünlerinin tüketilmemesini, tadilatlar sırasında mümkünse evde ikamet edilmemesini veya çocuğun uzaklaştırılmasını tavsiye ediyor.

Haber Türk