Kemoterapi hastalarına müzikli tedavi

Bilimsel Çalışmalar
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Bozcuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemoterapi hastalarına yönelik sanat terapisinin 2,5 yıldır devam e...
EMOJİLE

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Bozcuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemoterapi hastalarına yönelik sanat terapisinin 2,5 yıldır devam ettiğini bildirdi. Hastaların haftada bir gün müzik terapisi aldıklarını anlatan Bozcuk, bu süre içinde Düş Bahçesi Sanat Merkezi üyeleri ve müzikolog Levent Yeğenoğlu’nun, enstrümanlarıyla Türk ve batı müziğinden eserler seslendirdiğini kaydetti.

Müzikle tedavinin Türk kültüründeki varlığına işaret eden Prof. Dr. Bozcuk, ”Biz bilinen bir gerçeği modern tıp ile bütünleştirmeye çalıştık” dedi.

Bozcuk, müziğin hastaların yaşam kalitesini artırmadaki etkilerine de işaret etti. Sanat Terapi Projesi ile ilgili bir de dernek kurmak istediklerini vurgulayan Bozcuk, şöyle konuştu:

”Amacımız sanatın yaşamın sıkıntılarını azaltıcı ve kalitesini artırıcı yönlerini ortaya çıkarmak. Kemoterapi Merkezi’ndeki sanatsal aktivitelerin Türkiye’nin diğer illerinde de yapılmasını istiyoruz. Bunu hastalarımız için istiyoruz. Yaşam kalitesini destekleyici programlarda sanatın olumlu yönünü yadsıyamayız.”

Projeye müzikleriyle destek veren Düş Bahçesi Sanat Merkezi Kurucusu Serpil Ertuğ da her hafta salı günü Akdeniz Üniversitesi Onkoloji Bölümü’nde gönüllü olarak müzik dinletisi sunduklarını anlattı. Kemoterapi hastalarıyla zaman geçirmekten keyif duyduklarını dile getiren Ertuğ, hastalara sıkıntılarını az da olsa unutturmaya çalıştıklarını söyledi. Ertuğ, hastalıkların tedavisindeki etkisinden yola çıkarak en çok hicaz ve uşşak makamlarında eserler seslendirdiklerini bildirdi.

AA