Kataraktı kök hücreyle tedavi ettiler

Bilimsel Çalışmalar
Körlük vakalarının yarıdan fazlasına neden olan, doğal göz merceğinin saydamlığını kaybedip matlaşması olarak tanımlanan katarakt kök hücreyle tedavi edildi. Gözün tekrar görebilmesi için normalde yap...
EMOJİLE

Körlük vakalarının yarıdan fazlasına neden olan, doğal göz merceğinin saydamlığını kaybedip matlaşması olarak tanımlanan katarakt kök hücreyle tedavi edildi. Gözün tekrar görebilmesi için normalde yapay bir mercek yerleştirilmesi gerekirken, bilim dergisi Nature’a göre Çinli doktorlar, gözdeki kök hücreleri harekete geçirerek yeni bir göz merceği oluşmasını sağladı. Mercek, gözbebeğinin arkasında yer alıyor ve ışığı retinaya odaklıyor.

ÇOCUKLARDA DENENDİ

Karar’ın haberine göre katarakt, ileri yaşlarda daha sık görülüyor ancak bazı insanlar kataraktlı doğuyor. Geleneksel tedavi yönteminde matlaşan göz merceği ses dalgalarıyla parçalanarak emiliyor. Daha sonra gözün arkasına yapay bir mercek yerleştiriliyor. Ancak bu özellikle çocuklarda komplikasyonlara neden olabiliyor.

Sun-Yat-sen ve Kaliforniya Üniversitesi uzmanları tarafından geliştirilen yeni teknikle katarakt, küçük bir neşter darbesiyle göz merceğinden çıkarılıyor, göz merceği kapsülü olarak bilinen dış yüzey korunuyor. Bu yapıya normalde hasarı onaran, göz merceği epitelyal kök hücreleri yerleştiriliyor ve mercek yeniden oluşturuluyor.

Doktorlar, 12 çocukta denenen yöntemle çocukların yeniden oluşturulan göz merceklerinin normal büyüklüğe ulaştığını söyledi. Yöntemin ileriki dönemlerde yaşlılar izin de umut verici olduğu belirtiliyor.