Karbonmonoksit zehirlenmesi sonra neler yapılmalı?

Bilimsel Çalışmalar
Hastanın yaşına, önceki hastalıklarına, karbon monoksite maruz kalma süresine ve miktarına, kan düzeylerine bağlı olarak tamamen iyileşme görülebildiği gibi, bazı hastalarda iyileşme sonrasında uyku, ...
EMOJİLE

Hastanın yaşına, önceki hastalıklarına, karbon monoksite maruz kalma süresine ve miktarına, kan düzeylerine bağlı olarak tamamen iyileşme görülebildiği gibi, bazı hastalarda iyileşme sonrasında uyku, bellek bozuklukları, dengesizlik, halsizlik, kişilik bozuklukları, konuşma bozukluğu, akciğerler ve kalp kasında da hasar görülebilir. Bu hasar 20 gün sonra dahi çıkabilir ve ilk bir yıl içinde de görülebilir. Beyin ve sinir sistemi vücudumuzda en yavaş iyileşen sistemdir. İlk 6 ayda iyileşme daha belirgin hızda olmakla beraber 2 yıl kadar sürmekte ve daha sonraki iyileşme çok daha yavaş olmaktadır. Radyolojik beyin görüntüleme teknikleri, hasarı ve iyileşmeyi yorumlamak açısından çoğu zaman yeterli bilgi vermemektedir. 

Neler yapılmalı, neler yapılmamalıdır? 

– Sigara içenler, sigarayı bırakmalıdır. 
– Egzoz gazlarının yoğun olduğu sıkışık şehir içi trafiğine girilmemelidir. 
– Kapalı garajda çalışan arabaların içinde ve yakınında durulmamalıdır. 
– Araba camları özellikle tünellerde kapalı tutulmalıdır. 
– Karbon monoksit zehirlenmesi açısından riskli işlerde çalışılmamalı, mecbur kalınırsa da mutlaka öncesinde eğitilmeli ve çalışma ortamına  karbonmonoksit dedektörleri yerleştirilmelidir. 
– Havalanması yetersiz, petrol benzeri yakıtlarla çalışan cihazların yanında bulunulmamalı, ev içinde gaz sobaları ve ısıtıcıların kullanımından kaçınılmalı, kömür yakılmamalıdır. Mümkünse çevre kirliliğinden uzak bir yerde yaşanmalıdır. 
– Mümkün oldukça açık, temiz, sis ve pus olmayan havada haftada 5 gün 45 dakika hızlı tempolu düzenli yürüyüşler, kas ve denge egzersizleri yapılmalıdır. 
– Mevsiminde yetişen ve tarım ilacı içermeyen, organik yetiştirilmiş, bol miktarda koyu yeşil ve kırmızı taze meyve, sebze, kuruyemiş, küçük boyutlu balık, tavuk, yumurta daha az miktarda da  kırmızı et tüketilmelidir. 
– Çelik tencere veya seramik kaplar kullanılmalı, mangal ve kızartmadan kaçınılmalı, düşük ısıda pişirme tercih edilmelidir. 
– Ev yapımı kefir, yoğurt, az tuzlu turşu, boza gibi faydalı bakteriler içeren bağışıklık sistemi güçlendirici gıdalar her gün toplam 500 gr kadar tüketilmelidir. 
– Antioksidan özelliği fazla olan kırmızı ve karabiber, kişniş, zerdeçal, ketentohumu, zeytin yaprağı, tarçın, susam, çörek otu, üzüm çekirdeği, kabak çekirdeği, biberiye, sarmısak, soğan tüketimine ağırlık verilmelidir. 
– 7-8 saat düzenli uyku uyunmalıdır. 
– Sağlıklı güneşlenilmeli ve hekime danışılarak kan düzeyi eksik ise D vitamini takviyesi alınmalıdır.