Kansere mucize çözüm: Asprin!

Bilimsel Çalışmalar
TÜBİTAK, kanserin vücuda yayılmasını sağlayan tümör damarlanmasını durduracak ilaç üzerinde çalışıyor. Fareler üzerinde denenen ilaç, tümörün beslenme ve gizlenme kalkanını düşürdü.   ÇAĞIN vebas...
EMOJİLE

TÜBİTAK, kanserin vücuda yayılmasını sağlayan tümör damarlanmasını durduracak ilaç üzerinde çalışıyor. Fareler üzerinde denenen ilaç, tümörün beslenme ve gizlenme kalkanını düşürdü.
 
ÇAĞIN vebası kansere TÜBİTAK neşter atttı.  TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü (GMBE) kanseri durduracak ilaç üzerinde çalışıyor.
 
Kurumdan yapılan açıklamaya göre, tümör damarlanmasını engelleme özelliğine sahip ‘rekombinant antikorların’ kanser tedavisinde kullanmaya yönelik olarak yeni bir ilaç hammaddesi geliştiriliyor.
 
Uluslararası patent başvuruları yapılan çalışmada büyük bir ilerleme kaydedildi. Fareler üzerinde denenen ilaç, tümörlü hücrelerin bağışıklık sistemi tarafından tespit edilmesini engelleyen kalkanını ortadan kaldırdı. Bağışıklık sistemini kanser hücrelerini yok etmesi için harekete geçmeye zorlayan ilaç kanserli hücrenin damarlanma denilen beslenme kaynaklarını kesti. Böylece kanserli hücre büyümeden bağışıklık sistemi tarafından yok edildi.
 
Hedefe yönelik ilaç teknolojisi
 
Günümüzde damarlanma karşıtı yeni nesil ilaçlar kanser tedavisinde kullanılıyor. Tıp dünyasında yeni nesil ilaçlar teknoloji alanındaki gelişmelere paralel olarak artık istenen hedefe güdümlü mermiler gibi yönlendirilebiliyor. Bu sayede ilaçların hastalıklarla mücadele etkisi artarken, normal dokulara zararı gibi istenmeyen yan etkileri azalıyor. Ancak tedavi amaçlı kullanımlarda insan vücudu bu ilaçlara karşı alerjik cevap veriyor. Bu da başarı oranını oldukça düşürüyor.
 
Türkiye ekonomisine büyük katkı
 
Proje sonunda ortaya çıkacak sonuçlar ve antikor mühendisliğinin sunduğu olanaklardan da yararlanılarak TÜBİTAK’ta geliştirilmiş olan bu damarlanma karşıtı özelliğe sahip fare antikorları insana uyumlu hale getirilecek. Böylece, kanser tedavisinde ve damarlanma ile ilişkili çeşitli hastalıklarda kullanılabilecek insana uyumlu antikor yapılarının elde edilmesi hedefleniyor. Ayrıca ilaçla, milli biyoteknolojik ilaç sektörünün oluşturulması hedefleri doğrultusunda Türkiye ekonomisine önemli oranda katkı sağlayacak.
 
DÜNYADA HER YIL 7 MİLYON KİŞİ KANSERDEN ÖLÜYOR
 
Tüm dünyayı ilgilendiren ve sınır tanımayan küresel bir sorun olan kanser, ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada geliyor. Dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 12.5’i kanserden kaynaklanıyor.
 
Kanser nedeniyle meydana gelen ölümler AIDS, verem ve sıtma yüzünden gerçekleşen ölümlerin toplamından daha fazla. Dünyada bugün yaklaşık 25 milyon kanser hastası bulunuyor. Dünyada her yıl 7 milyon kişi kanserden ölüyor. 2020 yılına kadar bu rakamın 10 milyonu geçmesinden endişe ediliyor. Dünyada her yıl 160 bin çocuk kansere yakalanırken bunların 90 bini yaşamını yitiriyor.

Rotahaber