Kanser tedavisinde umut verici gelişme

Bilimsel Çalışmalar
Geliştirilen yeni tedavi yöntemlerine rağmen kanser hala en ölümcül hastalıklardan biri. Tümörlü hücrelerin çoğalmasını önleyecek tedaviler mevcut olsa da, kanser ölümlerinin çoğu metastaz oluşması ya...
EMOJİLE

Geliştirilen yeni tedavi yöntemlerine rağmen kanser hala en ölümcül hastalıklardan biri. Tümörlü hücrelerin çoğalmasını önleyecek tedaviler mevcut olsa da, kanser ölümlerinin çoğu metastaz oluşması yani kanserli hücrelerin vücudun başka yerlerine sıçramasından kaynaklanıyor. Belçikalı kanser uzmanları, metastazı önleyecek bir tedavi yöntemi geliştirdiklerini açıkladılar.

Metastaz, kanserli hücrelerin tümörden kopup, kan dolaşımına karışması ve oradan da yeni dokulara yerleşmesiyle meydana geliyor.

Katolik Louvain Üniversitesi’ndeki araştırma enstitüsünde çalışan Belçikalı uzmanlar, farelerdeki meme ve melanoma cilt kanseri hücrelerinin metastaz yapmasını engellemeyi başardıklarını açıkladılar.

Prof. Pierre Sonveaux,  “Metastaz miktarı çok değilse, kanser tedavisi cevap verebiliyor. Ancak eğer metastaz oranı çok yüksekse, maalesef hastaya sadece yatıştırıcı tedavi öneriliyor. Biz, metastazı önleyecek bir tedavi geliştirdik. Tabi ki bu, metastaz riski yüksek hastalar için büyük bir umut ışığı anlamına geliyor,” şeklinde konuşuyor.

Kanser uzmanları, metastazın hakkında fazla bilgi sahibi olunmayan çok karmaşık bir süreç olduğunu söylüyor.

Dr. Chris Bakal,  “Metastaz oluşması için, kanserli hücrelerin şekil değiştirmesi gerekiyor ancak nasıl şekil değiştirdiklerini bilmiyoruz,” diyor.

Pierre Sonveaux’nun önderlik ettiği Belçikalı ekip, hücrelerin serbest radikaller denen saldırgan hücrelerin yol açtığı değişimi kontrol ettiği mekanizmayı keşfetmiş. Tümörlü hücrelerin metastazına yol açan serbest radikale süper oksit deniyor. Meme ve melanoma cilt kanseri olan fareler üzerinde yapılan testlerde, farelere zerk edilen bir antioksidanın, süper oksit üretimini önlediği görülmüş. Bu da, metastaza yol açan hücre değişimini engellemiş.

Sonveaux,  “Bazı testlerde, %100 verim aldık. Yani, metastaz oluşumunu %100 önledik. Bir bilim insanı için böyle bir sonuç almak harika,” şeklinde konuşuyor.

Cell Reports adlı dergide yayınlanan araştırma, diğer bilim insanlarının da övgüsünü kazanmış. Londra’daki Kanser Araştırma Merkezi’nden Chris Bakal, araştırma bulgularının metastazı önleyecek bir tedavi geliştirilmesine yardım edebileceğini söylüyor: “Araştırma bulgularına göre, serbest radikalleri engellemek mümkün. Bu da metastazı önleyecek bir tedavi geliştirilmesi anlamına geliyor. Eğer metastaz yapan hücrelerdeki serbest radikallerin sayısını azaltırsak, metastazı da önleyebiliriz.”

Belçikalı araştırmacılar, bu yöntemin kolon, akciğer ve prostat kanseri gibi diğer tümörlerin metastazını önlemek için kullanıp kullanamayacaklarını görmek istiyor. Araştırmanın bir sonraki aşamasındaysa, gerekli ilaçların üretilmesi ve kanser hastaları üzerinde klinik testlere başlanması planlanıyor.