Kanser hastaları çocuk sahibi olabiliyor

Bilimsel Çalışmalar
Kemoterapi, ışın tedavisi, cerrahi gibi değişik kanser tedavileri yüksek dozda uzun süreli olduklarında kısırlık riskini artırıyor. Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, em...
EMOJİLE

Kemoterapi, ışın tedavisi, cerrahi gibi değişik kanser tedavileri yüksek dozda uzun süreli olduklarında kısırlık riskini artırıyor. Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, embriyo ve yumurta-sperm dondurma yöntemleriyle kanser hastalarının çocuk sahibi olabildiklerini hatırlatıyor. Üstelik dondurulmuş embriyoda başarı oranı git gide artıyor.

Hakan Özörnek, hem embriyo hem de yumurta-sperm dondurmanın, başarısı kanıtlanmış yöntemler olduğunun altını çiziyor. Ancak her iki yönteme de kanser tedavisi başlamadan başvurulması gerekiyor. Özörnek, evli kişiler için embriyo dondurma yöntemini, bekarlar için ise yumurta veya sperm dondurmayı öneriyor. Türkiye’deki yönetmelik uyarınca dondurulmuş embriyolar sıvı nitrojen içerisinde -196 derecede, 5 yıla kadar saklanabiliyor.

Dr. Hakan Özörnek, yapılan çalışmaların, bu yolla doğan bebeklerde anomali açısından risk olmadığını gösterdiğini de belirtiyor. Dondurulmuş embriyoda başarı oranı yüzde 40’ları buluyor.

Pek çok insan dondurulmuş embriyoda gebelik şansının düşük olduğunu düşünüyor. Oysa son yıllardaki çalışmalar bu inanışı çürütüyor. Özörnek, eskiden dondurulan her 100 embriyodan 60’ı canlı kalırken, günümüz teknolojisi ile dondurulan embriyoların yüzde 95’inin sağlıklı olarak çözülebildiğini belirtiyor. Yine dondurulmuş embriyolarda geçmişte gebelik şansı yüzde 20’lerde iken şimdilerde gebelik şansının yüzde 40’lara kadar ulaştığının altını çiziyor.