Kalp Hastalarını Mangaldan Uzak Tutun

Bilimsel Çalışmalar
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Metin Gürsürer; kalp hastalarının sıcaklarda daha dikkatli olmasına yönelik önerilerde bulundu: "Mevsim geçişleri, s...
EMOJİLE

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Metin Gürsürer; kalp hastalarının sıcaklarda daha dikkatli olmasına yönelik önerilerde bulundu:

"Mevsim geçişleri, sağlıklı oldukları kabul edilen bireylerde dahi birtakım değişikliklere neden oluyor. Özellikle uzun süren ve kondisyon olarak güçsüz kalınan kış aylarından sonra yaz mevsimine geçişte; kalp yetersizliği, kapak hastalığı, hipertansiyonu ve damar rahatsızlıkları olanların çok dikkatli olması gerekiyor.

Kalp hastaları için yaz ayları, aslında yaşam tarzlarına dikkat ettikleri takdirde kışa göre daha az riskli. Yaz mevsiminin getirdiği yüksek moral ve açık alanda yaşamak avantaj sağlıyor. Soğuk havalarda ortaya çıkan damarlarda spazm gelişme riski ortadan kalkıyor.
Kalp hastalarının, gerekli önlemleri almaları durumunda son derece sağlıklı bir yaz geçirmeleri mümkün."

İlaçlarınızı yeniden planlayın

Kalp hastaları öncelikle mevsim başlangıcında doktorlarına başvurarak, kullandıkları ilaçların dozlarını ayarlamalı. Ayrıca yapacakları spor türleri, bunların süreleri ve seyahat planı konusunda bilgi almalı.

Örneğin; kalp yetersizliği ve kanda pıhtılaşma öyküsü olanlar yolculuklarında sıkça mola vermeli, uzun süreli oturmayı gerektiren uçuş ve otobüs seyahatlerinden kaçınmalı. Bazen de havanın olumlu etkisiyle kendini iyi hisseden hastalar, daha fazla efor sarf etme eğilimde oluyor. Hatta ilaçlarını kendiliğinden bırakanlar bile var.

Özellikle ülkemizde, hava sıcaklıklarının artmasıyla başlayan mangal kültürü ve beraberinde alınan yağlı yiyeceklerle alkollü içecekler; kalp yetersizliği, kalp damar hastalığı ve hipertansiyonu olanlar açısından tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Yine günün sıcak saatlerinde alkollü içeceklerin alınması, güneş altında fazlaca kalınması ve mesafe tanımaksızın yüzmek yaz keyfini bozan etkenlerden.

Kontrolü elden bırakmayın

Artan nem oranı, su ve mineral kaybını beraberinde getiriyor. İdrar söktürücü ilaç kullananlar, bu duruma çok dikkat etmeli ve yaz başlangıcında doktoruyla görüşerek ilaçların dozunu azaltmalı. Terlemeyle vücutta kaybolan sıvı, kan akışkanlığında azalma ve koyulaşmaya neden oluyor. Sıcak ortamda, kendini soğutmak amacıyla kan cilde hücum ediyor.

Bunun sonucu olarak kan basıncı cevap olarak düşebilir ya da yükselebilir. Bu da kalbin aşırı çalışmasına, istenmeyen kalp krizi, ritim bozuklukları ve hastaneye yatmayı gerektirecek kalp yetersizliğine yol açabilir.

Okyanusu geçer gibi yüzmeyin!

Kalp hastaları almaları gereken ilaçların yanı sıra; bol sebze ve meyve tüketmeli. Bunlar; bol su, mineral ve antioksidan içerdiklerinden kalp hastaları için de çok yararlı. Günde 2-2.5 litre sıvı tüketilmeli.
Şeker hastalığı yoksa aşırıya kaçmamak koşuluyla meyve suları tercih edilebilir. Önerilen egzersizlerin başındaki yürüyüş için sabah ya da akşam havanın serin olduğu zamanlar tercih edilmeli. Yüzme de günün serin saatlerinde yapılmalı ve bu faaliyette amaç okyanusu geçmek olmadığından kıyıya paralel yüzülmeli.

SICAK ÇARPMASININ BELiRTiLERi

* Sıcak, kuru ve terlemeyen deri

* Hızlı ve kuvvetli nabız

* Şuur bulanıklığı veya şuur kaybı

* Yüksek ateş

* Şiddetli baş ağrısı

* Bulantı, kusma

BiRKAÇ ÖNERi

* Sıcak saatlerde dışarıda kalmayın.

* Yüzme ve yürüyüş saatleriniz, günün serin zamanlarında, kapasitenize uygun olsun.

* Günlük ortalama 2-2.5 litre sıvı alın.

* Terlemeyle tuz kaybı olacağından, doktorunuzun fikrini alarak; yiyeceklere az miktarda tuz ilavesi yapabilirsiniz.

* Yine doktorunuzun fikrini alarak tansiyon ve idrar söktürücü ilaçların dozajında azaltmaya gidebilirsiniz.

* Yemek sonrası asla denize girmeyin, hemen yürüyüş yapmayın.

* Yağlı yiyeceklerden kaçının; yeşil sebze, şeker hastası değilseniz aşırı olmayacak şekilde meyve yiyin.

* Uzun süreli seyahatler yerine kısa süreli, çok molalı seyahatler yapın.

İLK MÜDAHALE

* Çok soğuk duş alınmamalı; ani soğuma, hastalık ve bulantıya neden olabilir. Serin bir yere geçilip sırt üstü yatıp dinlenilmeli.

* Su, ayran, süt ve taze meyve suyu gibi sıvılar tüketilmeli.

* Vücut ısısı yüksekse (40 derece), nemli ıslak havluyla ya da klimayla ateş düşürülmeli.

* Sıvı alınamayacak duruma gelindiyse ve bulantı ya da kusma şikayeti varsa; bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

* Bilinç kaybı veya kalp hastalığı varsa hastaneye nakil yapılmalı.

En Son Haber