Kadınlar Diş Temizliğine Daha Çok Önem Veriyor

Bilimsel Çalışmalar
KTÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, ‘öğrencilerin ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları’ konulu bir araştırma yaptıklarını belirtti. ...
EMOJİLE

KTÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, ‘öğrencilerin ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları’ konulu bir araştırma yaptıklarını belirtti.

Araştırmanın, 951 öğrenci ile yüz yüze anket yöntemiyle yapıldığını ifade eden Topbaş, şunları söyledi:

”Araştırmada diş temizliğinde en çok kullanılan yöntemin kadınlarda yüzde 96.8, erkeklerde yüzde 93.2 ile diş fırçalama olduğu belirlendi. Kadınların yüzde 87.3’ü, erkeklerin yüzde 58.6’sı günde iki kez ve üstü diş fırçalamaktadır. Diş fırçalamayanlar ise yüzde 0.7 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların yüzde 25.1’i diş fırçalarını 3 ayda bir değiştirmektedir. Diş ipi kullanım sıklığı kadınlarda yüksek çıkmıştır.”

Öğrencilerin yüzde 48.8’inin dişlerinde problem olduğunu düşündüğünü kaydeden Prof.Dr. Topbaş, şu bilgiyi verdi:

”Bunların yüzde 16.7’si yılda bir diş kontrolüne gitmektedir. Katılımcıların yüzde 14.5’i düzenli diş kontrolü yaptırmakta, bunların da yüzde 34.7’si 6 ayda bir kontrole gitmektedir. Ayrıca düzenli diş kontrolüne gitmede yine kadınlarda oran daha yüksek. Gerek diş ipi kullanımı, gerek düzenli diş kontrolüne gitme oranları, kadınların ağız diş sağlığına erkeklere göre daha çok önem verdiğinin göstergesidir.”

Prof. Dr. Murat Topbaş, ağız ve diş sağlığını korumada önemli yer tutan diş fırçalama oranlarının yüksek olmasının yüz güldürücü olduğunu belirterek, ”Anne-baba eğitim düzeyi arttıkça diş sağlığına verilen önemin de artması, aile eğitiminin ağız ve diş sağlığını geliştirmedeki yerini göstermektedir” diye konuştu.

AA