İleri Yaşa Dikkat!

Bilimsel Çalışmalar
Kadının yaşının ilerlemesi ile birlikte yumurta sıklığı ve kaliteli yumurta teşekkülünün azalarak kısırlığın başladığını belirten Bursa Zübeyde Hanım Doğum Evi doktorlarından Op. Dr. Özer Kutlu, özell...
EMOJİLE

Kadının yaşının ilerlemesi ile birlikte yumurta sıklığı ve kaliteli yumurta teşekkülünün azalarak kısırlığın başladığını belirten Bursa Zübeyde Hanım Doğum Evi doktorlarından Op. Dr. Özer Kutlu, özellikle 35 yaş üzerindeki kadınlarda hamile kalma ihtimalinin gittikçe azaldığına dikkat çekti.

Kutlu, bu yaşlardan sonra adet düze normal olduğu halde gebe kalma oranının yüzde 10’un altına düştüğünü söyledi.

Yumurtalar gelişse de yumurtanın kolayca döllenmesinin oldukça güç olduğunu hatırlatan Kutlu, "Kısırlık sebepleri arasında en sık görülenleri, adet ve yumurtlama bozuklukları, endometriozis, polikistik over, erken menepoz, tüplerin kapalı olması ve kadınlık organlarına ait yapısal anormalliklerdir. Sebebi bilinmeyen kısırlık da söz konusudur.

Kadında kısırlık sebeplerinden biri de yumurta bozukluğudur. Kadında en sık görülen kısırlık sebebi olup, yumurtlama bozukluğu dendiğinde, yumurtanın hiç olmaması veya düzensiz ve seyrek olması anlaşılır. Anormal yumurtlama kısırlığı oluşturan sebeplerin yaklaşık yüzde 5 ile 25’ini oluşturur. Normal şartlarda her ay yumurtalıklardaki olgunlaşmamış yumurtalardan bir tanesi gelişip büyüyerek çatlar ve yumurtlama meydana gelir. Adet görüldüğü halde yumurtlama olmayabilir. Adetlerin seyrek veya hiç görülmemesi çoğu zaman bir yumurtlama bozukluğunu gösterir, ancak adetlerin muntazam olduğu durumlarda da yumurtlama bozukluklarına rastlanabilir" dedi.

Erken menopoz olan kadınların bir kısmında ilk 5 yılda yumurtalık fonksiyonunun geriye gelmesinin mümkün olduğunu söyleyen Kutlu, "Rahim içi yapışıklıklar da kısırlık sebebi olabilmektedir. Geçirilmiş kürtaj, rahim ameliyatı veya verem sonrası rahim içi yapışıklıklar gelişebilmektedir. Tüp bebek uygulamasından önce rahim içinin normal olarak görüntülenmesi çok önem arz eder. Rahim içinde gelişen polipler de kısırlığa sebebiyet verebilir. Polipler iyi huylu, küçük, et beni gibi doku oluşumlarıdır. Kötü bir hastalıkla ilgileri yoktur, fakat bazen gebeliğe engel olabilirler. Küçük bir operasyon ile tedavileri mümkündür" diye konuştu.

Haber 7